Σήμερα «κλειδώνουν» αναπτυξιακός νόμος και φορολογικό νομοσχέδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα «κλειδώνουν» αναπτυξιακός νόμος και φορολογικό νομοσχέδιο
Παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ σήμερα γίνονται και τα αποκαλυπτήρια του αναπτυξιακού νόμου.

Μπορεί να πέρασε από αρκετά…κύματα και να καθυστέρησε κάπως, ο αναπτυξιακός νόμος, πάντως, αναμένεται να δοθεί σήμερα προς δημόσια διαβούλευση, ύστερα από έγκριση που θα λάβει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο θα συνεδριάσει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονομικών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, αν και πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετο νομοσχέδιο, στο οποίο εμπλέκονται 9 υπουργεία. Την τελική επεξεργασία αυτού είχε αναλάβει ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ οι βασικές παράμετροι του νόμου είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο τέλος Αυγούστου, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.

Κωδικοποιημένα, στο νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμίσεις για την άρση χωροταξικών, πολεοδομικών, αρχαιολογικών και λοιπών εμποδίων, με το Ελληνικό να λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για άλλες επενδύσεις, μικρότερες και μεγαλύτερες. Από εκεί και πέρα, προσφέρονται ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή σε επιχειρηματικά πάρκα και στρατηγικά projects, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό και ευκολότερο πλαίσιο αναφορικά με τις επενδύσεις, στην κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης διαδικασιών.

Σημειωτέον, στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα ήταν ο δεύτερος πυλώνας της ατζέντας, κάτι που καταδεικνύει και τη βαρύτητα που αποδίδει το κυβερνητικό επιτελείο στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να διευκολυνθεί το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Πέραν των άλλων ζητημάτων, βεβαίως, τα οποία αφορούν π.χ. ΔΕΚΟ, σημαντική εκκρεμότητα της κυβέρνησης είναι και οι τελευταίες λεπτομέρειες του φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, το ζήτημα δεν θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ περιέγραψε το μίγμα φορολογικών ελαφρύνσεων που θα δρομολογηθούν για το 2020, με τις περισσότερες από αυτές να περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εκπλήξεις δεν θα υπάρξουν σε αυτό το στάδιο, παρά μόνο προς το τέλος του 2020 και εφόσον όλα τα στοιχεία δείχνουν ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, συνδυαστικά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, τέλος, και διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο. Αυτή τη στιγμή, το ύψος των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι κλιμακούμενο, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.

Το αφορολόγητο, βεβαίως, όπως είπε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στα 8.600 ευρώ, αλλά θα ανέλθει το απαιτούμενο ποσοστό από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ύψος της νέας ρύθμισης ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, η κυβέρνηση, όμως, θέλει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες για τη διαφάνεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να εντάξει τις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider