Δούρου: Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει... χθες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δούρου: Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει... χθες

Πλήρη υλοποίηση του νέου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, μέχρι το 2020, με έργα υποδομής αξίας 408 εκατ. ευρώ και κλείσιμο της Φυλής, περιλαμβάνει το σχέδιο της Περιφέρειας με την υπογραφή της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.

Στη συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η κ. Δούρου μιλά επίσης για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, σχολιάζει την αντίληψη που την καθιστά «χρυσή εφεδρεία» του κόμματός της, δηλώνει σαφή απέχθεια για τα «τηλεπαράθυρα», ενώ επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα αυτών για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

«Κι εδώ δεν χωρούν κανενός είδους δικαιολογίες και άλλοθι σχετικά με την… ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν απλές σχετικά κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει… χθες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Ελληνικό, η περιφερειάρχης Αττικής, σημειώνει την ανάγκη για έναν ολιστικό σχεδιασμό για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και δηλώνει ότι αναμένει να δει το λεπτομερές σχέδιο για το παλιό αεροδρόμιο ώστε η Περιφέρεια να συμβάλλει στο έργο οικονομικά, τεχνικά και πολιτικά.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής στο κυβερνών κόμμα, η Περιφερειάρχης Αττικής διαμηνύει ότι «η χρήση όρων όπως "χρυσή εφεδρεία" παραπέμπει σε ένα τρόπο σκέψης που έχει ταυτιστεί με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος και αφορά κυρίως τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

Στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει, υπάρχει από τη δημιουργία του ως σήμερα, μια διαφορετική κουλτούρα λειτουργίας, η οποία βασίζεται στις ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες και όχι σε παρακάμερες, σε «χρυσές εφεδρείες» και άλλα συναφή.

«Επίσης, είμαι εκλεγμένη Περιφερειάρχης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και έχω την ευθύνη άσκησης διοίκησης σε έναν οργανισμό με πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους», προσθέτει.

Όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η κ. Δούρου επισημαίνει ότι «δίνει μια δύσκολη μάχη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο, να επανεκκινήσει η οικονομία, να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, να ανασάνουν οι πολίτες».

Και τούτο, προσθέτει σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η οποία πλέον επιβαρύνεται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές - ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και πολυπαραγοντικό που η χώρα καλείται να χειριστεί μόνη της. Και το πράττει με όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σχετικά με την υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) για την Αττική, η κ. Δούρου αναφέρει ότι το μέχρι στιγμής ποσοστό ενεργοποίησης του Προγράμματος ανέρχεται περίπου στο 34% και έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχει ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΠΕΠ, ενώ οι δαπάνες, η απορρόφηση, θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά η ίδια.

«Στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγήσω ότι η προτεραιότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι η συντονισμένη και βέλτιστη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων μέσω της υλοποίησης έργων υψηλής προτεραιότητας και απόδοσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider