ING: «Εκρηκτική» ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: «Εκρηκτική» ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο στην Ελλάδα
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα από το γ' τρίμηνο του έτους αναμένει η ING.

Από το γ΄τρίμηνο του φετινού έτους αναμένεται να ισχυροποιηθεί η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα όπως εκτιμά πλέον ο ολλανδικός οίκος ING, μετά και την τελευταία αναθεώρηση των εκτιμήσεών του.

Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει το 3%, ανεβάζοντας ρυθμούς από το γ΄τρίμηνο όπου θα αγγίξει το 7,8%, συνεχίζοντας ελάχιστα υψηλότερα στο δ΄τρίμηνο «βλέποντας» το 7,9%. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 3% για το φετινό έτος οφείλεται στην απώλεια του α΄τριμήνου όπου το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9%, καθώς η οικονομία παρέμεινε στον «πάγο», λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων. Έτσι το πρώτο εξάμηνο αναμένεται να κλείσει αρνητικά.

Για το 2022, η ING εκτιμά, πως η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 4,2%, προτού πέσει στο 1,5% το 2023.

insider

Από την άλλη, η εγχώρια οικονομία «τρέχει» με ένα τρίμηνο βάσης διαφορά, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όπου από το β΄τρίμηνο του έτους «ανεβάζουν» ταχύτητες. Ενδεικτικό είναι πως η Ευρωζώνη αναμένεται να κάνει ένα δυναμικό «comeback» της τάξεως του 12,2% στο β΄τρίμηνο του έτους, πέφτοντας ωστόσο στο 1,5% και στο 3,5% αντίστοιχα στο γ΄και δ΄τρίμηνο. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να καταγράψει η Ισπανία τόσο σε τριμηνιαία βάση (με εξαίρεση το α΄τρίμηνο) όσο και στο σύνολο του έτους, αλλά και η Πορτογαλία.

Αξίζει να επισημάνουμε, πως η ING έχει κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας πρόσφατα, πως η πανδημία πλήττει ανομοιογενώς τόσο τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και κλάδους των οικονομιών, προκαλώντας πιθανώς μεγαλύτερες ανισορροπίες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider