Με νέα πρόταση ο Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με νέα πρόταση ο Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τι προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μην «πέσει στο κενό» η Σύνοδος Κορυφής. Διαρκείς οι διαπραγματεύσεις.

Με νέα αναθεωρημένη πρόταση προσπαθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ φαίνεται να κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο πως μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ηγέτες των «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) βλέπουν θετικά την νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ καθώς αποτελεί ένα καλό δείγμα προς την σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω μειώσεις και σκληρότερο «παζάρι».

Διαπραγματεύσεις με γνώμονα την πρόταση Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Δανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας της Σουηδίας και της Γαλλιας ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Όπως αποτυπώνεται από την εικόνα των διαβουλεύσεων και από το πως έχουν «σπάσει» τα «στρατόπεδα», τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία δείχνουν να αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βορρά - Νότου ώστε να υπάρξει κοινή συνισταμένη.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider