ΣΕΒ: 580.000 λιγότεροι εργαζόμενοι το φετινό καλοκαίρι -Στο 20% η ανεργία για το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: 580.000 λιγότεροι εργαζόμενοι το φετινό καλοκαίρι -Στο 20% η ανεργία για το 2020
Οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 224.000  άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα.

Κοντά στο 20% αναμένεται να διαμορφωθεί η ανεργία το 2020, από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΣΕΒ.

Αυτό σημαίνει μια μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα αρχή-τέλος το 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101.000 και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54.000.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΕΒ στο Οικονομικό του Δελτίο, εκτιμά ότι από τους 101.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα βγουν στην ανεργία, περίπου 13.000 θα προέρχονται από τον κλάδου του τουρισμού και 88.000 από τους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν την τρέχουσα κρίση.

Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Στο Δελτίο, γίνεται μια προσπάθεια να μετρηθεί επίσης η διόγκωση της ανεργίας που αναμένεται τους μήνες αιχμής, χρησιμοποιώντας το πρότυπο της μηνιαίας εξέλιξης των καθαρών προσλήψεων από προηγούμενα χρόνια του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους (εκτός καταλυμάτων και εστίασης).

Έτσι, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας το 2020. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση προκύπτει ότι, στην περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου.

Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από την νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες. Το στοίχημα της πολιτείας
στην προκειμένη συγκυρία είναι να στηρίξει την απασχόληση, ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται.

Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων των 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες. Το κοινωνικά βέλτιστο θα είναι τα χρήματα αυτά να μην γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο
τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν έστω και, προσωρινά, μειωμένου ωραρίου.

Η κρίση του COVID-19 έφερε και πάλι την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της υπερφορολογημένης μισθωτής εργασίας, που επιβαρύνεται και με υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αδιέξοδο που εντείνεται ενόψει της βαθιάς ύφεσης και κρίσης.

Τα προγράμματα στήριξης της εργασίας θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να ελαχιστοποιούν τα διλήμματα ηθικού κινδύνου. Πρέπει να υπάρχει, πάντα, κίνητρο για τους εργαζόμενους να επιδιώξουν να βρουν εργασία και αντικίνητρο για τους εργοδότες να οδηγηθούν άνευ εναλλακτικών στην επιλογή των απολύσεων, ή να καταστρατηγήσουν το σύστημα κρατικών παροχών.

Γι’ αυτό και ο COVID-19 και το πρόγραμμα SURE φέρνουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους προ των ευθυνών τους, ώστε να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, ρεαλισμό για την υποστήριξη του παραγωγικού ιστού, επιχειρήσεων και εργαζομένων, και όχι άλλη μια ατελέσφορη διαμάχη.

Το πώς θα αντιμετωπισθεί η ύφεση φέτος, αποτελεί πρόκριμα για την επόμενη μέρα, ώστε να επιστρέψουμε σε μια δυναμική οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, αφήνοντας πίσω μια οικονομία και ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μπορεί να ξεφύγει από την ασθενική ανάπτυξη.

Πτώση τζίρου κατά 47%

Πτώση 47% παρουσίασαν τον Μάρτιο του 2020 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων σε αναστολή, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στους κλάδους παροχής υποστήριξης προς επιχειρήσεις (μείωση κατά 67,3%) και καταλυμάτων (μείωση κατά 64,2%).

Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών παρέμεινε σε θετικό έδαφος κατά τον ίδιο μήνα (αύξηση κατά 3,2% και 5% συνολικά το 1ο τρίμηνο του 2020), όμως η τάση αυτή αναμένεται να ανακοπεί, καθώς οι προσδοκίες στη βιομηχανία υποχώρησαν σημαντικά τον Απρίλιο του 2020.

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού αποτυπώνονται ήδη στα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο του 2020, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφώνεται το διάστημα Ιαν – Απρ 2020 σε έλλειμμα ύψους €1.506.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider