Γιατί για την Ελλάδα οι αποφάσεις του Eurogroup δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί για την Ελλάδα οι αποφάσεις του Eurogroup δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου
Η Ελλάδα έχει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, το οποίο ήδη επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Οι αυριανές αποφάσεις του Eurogroup για τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των πόρων της Κομισιόν, για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας δεν εξαρτιέται από αυτές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Αυτό διότι η Ελλάδα έχει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, το οποίο ήδη επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Από αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι ήδη έχουν εκταμιευτεί 7 δισ. ευρώ από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένεται να εκταμιευτούν ακόμη 14 δισ. ευρώ, ήτοι 7 δισ. ευρώ ανά μήνα. Αν όλα εξελιχθούν βάσει των υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου δεν θα χρησιμοποιηθεί το περίφημο cash buffer των 15,7 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όταν εξήλθε του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Οι εναλλακτικές που εξετάζει η κυβέρνηση

Για να μην κάνει χρήση των 15,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες εναλλακτικές που εκτείνονται από την έκδοση εντόκων γραμματίων και ομολόγων έως τη χρήση καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες. Πρέπει να σημειωθεί πως στο μαξιλάρι διαθεσίμων που προαναφέρθηκε δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες. Αυτές οι καταθέσεις στις αρχές Μαρτίου ανέρχονταν σε 15 δισ. ευρώ και εξ αυτών, τα 9 δισ. ευρώ μπορούν να αξιοποιηθούν για ενδοκυβερνητικό δανεισμό.

Οι αποφάσεις της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στην Ελλάδα πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, λόγω του ότι μέρος των κεφαλαίων αυτών θα είναι δανεισμός από τον ESM, η χρήση τους θα γίνει μόνον εφόσον αυτό κριθεί επωφελές για την πραγματική οικονομία, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που έχουν τη δυνατότητα αυτής της επιλογής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider