Απάντηση στην κρίση του κορονοϊού με επιστράτευση του ESM θα εξετάσει το Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάντηση στην κρίση του κορονοϊού με επιστράτευση του ESM θα εξετάσει το Eurogroup
Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο EuroWorking Group, έχει καταδειχθεί διάθεση για συμφωνία επί μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM.

Εκτός της ατζέντας του Eurogroup της προσεχούς Τρίτης οδεύει η έκδοση «κορονο-ομολόγου» με το βάρος να δίνεται στην χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο EuroWorking Group, έχει καταδειχθεί διάθεση για συμφωνία επί μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, η οποία όμως δεν θα έχει καμία σχέση με την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL), η οποία χορηγείται στη βάση Μνημονίου και προαπαιτούμενων.

Ήδη διαφαίνεται πως αυτή η προληπτική πιστωτική γραμμή θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων, χωρίς αξιολογήσεις και προϋποθέσεις και το βασικότερο όλων θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μετά τη σθεναρή αντίσταση των Γερμανών και των δορυφόρων τους η έκδοση του ομολόγου οδεύει προς ναυάγιο και πλέον η διαπραγμάτευση εστιάζεται στην εμπλοκή του ESM, στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της ΕΚΤ, καθώς και στον βαθμό ευελιξίας που θα έχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ για να επουλώσουν τις πληγές στον παραγωγικό ιστό.

Μιλώντας χθες στην κρατική ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως το ζήτημα του «κορονο- ομολόγου» δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων χωρών του Eurogroup και πως δίνεται βάρος στο μηχανισμό που θα αξιοποιεί με ταχύτητα τα κεφάλαια 410 δισ. ευρώ του ESM.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα λειτουργήσει η προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η ενεργοποίησή της συνοδεύεται από Μνημόνιο με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και αυστηρούς ελέγχους από τα θεσμικά όργανα για την τήρησή τους. Επιπρόσθετα ο κανονισμός προβλέπει ότι για την εκταμίευση πόρων από τον Μηχανισμό θα πρέπει να υπάρξει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που θα κάνει χρήση των χρημάτων. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ύψος του ποσού που δικαιούται κάθε χώρα και το οποίο μέχρι στιγμής με βάση την απόφαση του τελευταίου Eurogroup αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή για την Ελλάδα κυμαίνεται στα 4 δισ. ευρώ.

Επιδίωξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι χώρες του Βορρά να αποδεχτούν τη χαλάρωση του πλαισίου κανόνων του ESM με καθιέρωση κριτηρίων που θα αφορά τα τεκμήρια ότι πράγματι τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της υγείας και των δημοσιονομικών δράσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider