Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη εργασιών στο Ελληνικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη εργασιών στο Ελληνικό
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων άναψε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, γεγονός που επιτρέπει την άμεση έναρξη εργασιών.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, με την ελληνική οικονομία να ψάχνει «αχτίδα φωτός» την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού ρίχνει βαριά τη σκιά της.

Όπως έγινε γνωστό, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων άναψε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, γεγονός που επιτρέπει την άμεση έναρξη εργασιών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που συνεδρίασε σήμερα (2/4), γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα στο αίτημα της «Ελληνικό ΑΕ». «Το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για την εφαρμογή του άρθρου 67 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α 30) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και την κατεδάφιση κτισμάτων, εγκαταστάσεων, συνοδών υποστηρικτικών δομών και κατασκευών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτών, σύμφωνα με την υποβληθείσα τεχνική έκθεση και τα συνοδεύοντα αυτή σχέδια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μενδώνη: Ανοίγει ο δρόμος για άμεση έναρξη των εργασιών

«Με τη σημερινή θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία έπεται της, επίσης, ομόφωνης γνωμοδότησης για το ίδιο θέμα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίζει την εργώδη προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να επισπεύσει τις εργασίες στο Ελληνικό. Οι έκτακτες συνθήκες, στις οποίες ζούμε, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη καλών ειδήσεων για την οικονομία της χώρας μας. Η έγκριση από τα ανώτατα γνωμοδοτικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού των διαπιστωτικών πράξεων, επιτρέπει την έναρξη άμεσων εργασιών στο πεδίο που θα δώσει ανάσα στην επανεκκίνηση της οικονομίας», αναφέρει στη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Προς άμεση κατεδάφιση 450 κτήρια στο Ελληνικό

Στο μεταξύ, την άμεση κατεδάφιση 450 κτηρίων στο Ελληνικό ενέκρινε, ομόφωνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στις 30 Μαρτίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτήρια από τους συνολικά 958 κτιριακούς όγκους.

Όπως καθιστά σαφές το υπουργείο Περιβάλλοντος, διασφαλίζονται τα διατηρητέα κτήρια στο Ελληνικό, καθώς επίσης και τα νεότερα μνηµεία, ενώ όπως έχει κριθεί από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και µε το Σχέδιο Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της έκτασης, δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.

Ποια κτήρια διατηρούνται

Έτσι, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατηρούνται:

• τα διατηρητέα υπόστεγα της Πολεµικής Αεροπορίας

• το διατηρητέο κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδροµίου Αθηνών

• το διατηρητέο αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)

• οι εγκαταστάσεις της ΕΥ∆ΑΠ

• οι ιεροί ναοί Αγίου Κοσµά και Δαµιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας

• οι εγκαταστάσεις του σταθµού μετρό Αργυρούπολης

• το Κέντρο Διανοµής Ελληνικού (∆ΕΗ)

• τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (Τµήµα, Baseball I, Κανοε Καγιακ)

• τα κτήρια της ΥΠΑ - υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών

• οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ

• τα κτήρια της ΕΜΥ.

Όπως επίσης και:

• τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό

• το κτίριο επί της συµβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).

Τα υπόλοιπα κτήρια (περί τους 900 κτηριακούς όγκους) καθώς και οι κατασκευές διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της έκτασης, θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφισθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος ανάπτυξης του ακινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider