Eurogroup: Αναζήτηση συναινέσεων για την επιστράτευση του ESM κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Αναζήτηση συναινέσεων για την επιστράτευση του ESM κατά του κορονοϊού
Σύμφωνα με τις χώρες του Νότου, ο ESM εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να παράσχει στα κράτη μέλη δανεισμό χωρίς όρους και Μνημόνια.

Τις αντιρρήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας θα πρέπει να ξεπεράσει σήμερα το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει την πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ διαφάνηκε πως Γερμανοί και Ολλανδοί δεν καλοβλέπουν την χρήση των 410 δισ. ευρώ του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον τρόπο που προτείνουν οι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις χώρες του Νότου ο ESM εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να παράσχει στα κράτη μέλη δανεισμό χωρίς όρους και Μνημόνια και να αναπτύξει μια ταχεία γραμμή χρηματοδότησης παρόμοια με αυτή του ΔΝΤ (rapid financing instrument). Ακόμη, επιθυμούν ο δανεισμός ενός κράτους από τον ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού να ξεκλειδώνει τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές (outright monetary transactions) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς προαπαιτούμενα. Τέλος, ζητούν την επέκταση της χρηματοδότησης του ESM μέσω πολλαπλών πιστωτικών γραμμών σε όλα τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν δράση κατά του κορονοϊού, αποφεύγοντας έτσι το στίγμα για κάθε χώρα μεμονωμένα.

Επιμένουν σε Μνημόνιο Γερμανοί και Ολλανδοί

Γερμανοί και Ολλανδοί φέρονται να επιμένουν πως η πρόσβαση μιας χώρας στα κεφάλαια του ESM πρέπει να συνοδεύεται από Μνημόνιο, μη αναγνωρίζοντας έτσι την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί ο κορονοϊός, ως επαρκή συνθήκη για την κάμψη των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του ESM. Στη βάση αυτή θέλουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να προσφέρει χρηματοδότηση στην Ιταλία με όρους.

Με την ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος, η Ιταλία θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ΟΜΤ που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι το 2012, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα.

Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση διότι φοβούνται πως θα επιβαρύνει τα κόστη δανεισμού τους μακροπρόθεσμα και θα στιγματίσει όποιες οικονομίες αποτανθούν στον ESM , όπως έχει συμβεί και με την Ελλάδα στο παρελθόν.

Στη βάση αυτή η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται πως θα διαρκέσει αρκετά και θα έχει σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider