Στουρνάρας: Φορείς πολιτισμού και ιστορίας τα νομίσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Φορείς πολιτισμού και ιστορίας τα νομίσματα
Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Φορείς πολιτισμού και ιστορίας χαρακτήρισε τα νομίσματα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Υποδιευθυντής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Μάρκος Κονταξόπουλος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Έργο τέχνης» τα νομίσματα

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, τα νομίσματα εκτός από χρηστικό αντικείμενο είναι συχνά και ένα έργο τέχνης με μεγάλη καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία.

Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν βασικό πυλώνα της κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό αποδεικνύεται από τη συμβολή της στην κατάρτιση και υλοποίηση του Νομισματικού Προγράμματος κάθε έτους. Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει τη νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση, και, επιπλέον, λειτουργεί ως μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν επίσης αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του Ευρωσυστήματος αλλά και άλλων χωρών, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος από το 1984, αλλά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει επεκταθεί, παράλληλα με το πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας. Τα νομίσματα που συγκαταλέγονται στο Νομισματικό Πρόγραμμα είναι περιορισμένης κοπής και έχουν συλλεκτική αξία.

Η θεματολογία τους αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, από ιστορικές επετείους, από σημαντικές προσωπικότητες.

Το έτος 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Συνεχίζοντας τις καθιερωμένες και δημοφιλείς σειρές, προσφέρονται νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά «Ελληνική μυθολογία – Θεοί του Ολύμπου», την αρχαία Μεσσήνη στη σειρά «Πολιτιστική κληρονομιά» και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας».

Ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που πέθανε από τον Λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Μάλιστα, ομοίωμα της Μύρτιδος θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europa Star με ένα νόμισμα που απεικονίζει τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, διατίθεται όλη η σειρά των ελληνικών νομισμάτων ευρώ κυκλοφορίας σε καλαίσθητο τρίπτυχο, που για το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στη Λέσβο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση του Νομισματικού Προγράμματος, ως προς την τεχνολογική του αρτιότητα, τον εμπλουτισμό του με νέα θέματα και την προβολή του σε κοινό και εκτός συνόρων. Τα τρία τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει με δικό της περίπτερο στη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση συλλεκτικών νομισμάτων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (World Money Fair), κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider