Σε χρόνο εξπρές η διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χρόνο εξπρές η διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων
Ο δημοσιονομικός έλεγχος ολοκληρώνεται πλέον μέσα σε 90 ημέρες, καθώς το νέο σύστημα έλυσε τα χέρια των 500 ελεγκτών.

Κατά 60% έχουν μειωθεί οι χρόνοι διενέργειας των δημοσιονομικών ελέγχων μετά την ενεργοποίηση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Μέχρι πρότινος ένας τυπικός δημοσιονομικός έλεγχος διαρκούσε κατά μέσο όρο από 6 έως 8 μήνες, καθώς όλη η δουλειά γινόταν από τους ελεγκτές με το χέρι. Πιο απλά, οι δαπάνες υπουργείων, ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και 1.700 φορέων της γενικής κυβέρνησης, δήμων, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και 15.000 κληροδοτημάτων ελέγχονταν χειρόγραφα.

Αυτή η εικόνα έχει πλέον αλλάξει με την ενεργοποίηση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικών Ελέγχων. Ο δημοσιονομικός έλεγχος ολοκληρώνεται πλέον μέσα σε 90 ημέρες, καθώς το νέο σύστημα έλυσε τα χέρια των 500 ελεγκτών.

Το ηλεκτρονικό μάτι παρακολουθεί

Το ηλεκτρονικό μάτι παρακολουθεί και ελέγχει τις δαπάνες της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης σε πραγματικό χρόνο. Το σημαντικότερο είναι πως το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τεχνογνωσία και πόρους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Από τον περασμένο Ιούλιο, που ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέλαβε το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, δρομολόγησε μια σειρά από έργα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο και στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, διευκολύνοντας τους πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ένα από αυτά είναι η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών που έχει απαλλάξει τους φορολογουμένους από την ταλαιπωρία στις εφορίες για να δηλώσουν τον γάμο, τη γέννηση παιδιού, το σύμφωνο συμβίωσης, το διαζύγιο, ενώ εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να διατεθεί και η φορολογική ενημερότητα σε φορείς ώστε να μη χρειάζεται να προσκομίζεται από κάθε πολίτη που λαμβάνει αμοιβή από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider