Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 έκρουσε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ εμφανίζεται πλέον λιγότερο αισιόδοξο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας πως οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες, αλλά και πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για «αναστροφή της τάσης».

Το ΔΝΤ προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του, τοποθετώντας στο 2,9% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και στο 3,3% το 2020. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην αμέσως προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ τοποθετούσε στο 3% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και στο 3,4% για το 2020.

imf-global

Ινδία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η οικονομία της Ινδίας, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 5,8% το 2020. Τον Οκτώβριο, το Ταμείο είχε τοποθετήσει στο 7% την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας για την τρέχουσα χρονιά.

imf-india

Κίνα

Για το 2020 το Ταμείο τοποθετεί στο 6% την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε τοποθετήσει στο 5,8% την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για την τρέχουσα χρονιά.

imf-china

ΗΠΑ

Για το 2020 το Ταμείο τοποθετεί στο 2% την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε τοποθετήσει στο 2,1% την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για την τρέχουσα χρονιά.

imf-usa

Ευρωζώνη

Για το 2020 το ΔΝΤ τοποθετεί στο 1,3% την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, από 1,4% που είχε προβλέψει τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών το 2020:

Γερμανία: 1,1%

Γαλλία: 1,3%

Ιταλία: 0,5%

Ισπανία: 1,6%

imf-eurozone

*Με πληροφορίες από το CNBC