Στουρνάρας: Θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019
«Η χρηματοδότηση των τραπεζών οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν, και οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται» ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το Βέλγιο.

Με βάση την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την βελτιώση του επενδυτικού κλίματος, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης της φορολογίας η νέα κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, όπως ανέφερε σε ομίλια του στο Βέλγιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσεται, αν και με σχετικά μέτριους ρυθμούς εξαιτίας της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Η χρηματοδότηση των τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις Ευρωεκλογές τον Μάιο και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε σημαντικά και τα capital controls άρθηκαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις:

  • Με δεδομένα τις αδύναμες δημογραφικές προοπτικές της χώρας και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2% μακροπρόθεσμα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 43,6% του συνόλου των δανείων, είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και της δυνατότητας του να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Για να περιορίσει τους μελλοντικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με την οποία κέρδισε τις εκλογές, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Για το «καυτό θέμα» των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ο κ. Στουρνάρας επεσήμερα πως είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια πραγματικά συστημική λύση μέσω της σύστασης μιας υπηρεσίας διαχείρισης ενεργητικού (AMA), η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες της κάθε τράπεζας να βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο, σημείωσε, το 2019 θα καταγραφόταν δημοσιονομική απόκλιση 0,6% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Ένας χαμηλότερος, πιο ρεαλιστικός, στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τον υφιστάμενο του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, αν συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα σημαίνει πιθανότατα χαμηλότερα παρά υψηλότερο δημόσιο χρέος» υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης ότι το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα από ότι στο βασικό σενάριο στην ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους δημιουργεί το περιθώριο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων χωρίς να συμβιβαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider