«Σπάει τη σιωπή» του ο Thomsen για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπάει τη σιωπή» του ο Thomsen για την Ελλάδα

Πριν από τη συνάντηση του με την Christine Lagarde στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πληροφορηθεί τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα από τον ίδιο το διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen.

Το στέλεχος του ΔΝΤ θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος στις 4.15 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Σε αυτή αναμένεται να ερωτηθεί τόσο για την ελληνική αξιολόγηση, όσο και για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks στην οποίες πρωταγωνίστησε. Από τις τοποθετήσεις του αυτές θα γίνει ακόμη πιο ευκρινές το «πνεύμα» των θέσεων του Ταμείου.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ θα κληθεί να φωτίσει περαιτέρω την αναφορά - την Πέμπτη - της Christine Lagarde ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της χώρας και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.

Ενδιαφέρον θα έχει πιθανή τοποθέτηση του Poul Thomsen για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφενός διότι η Christine Lagarde ανέφερε πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, αφετέρου διότι εκείνος στη διαρροή των WikiLeaks εμφανίζεται να τοποθετεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αποπληρωμές χρέος έναντι της ΕΚΤ.

Μετά από τις διαδοχικές τοποθετήσεις της Christine Lagarde, η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ο Poul Thomsen αναμένεται να ερωτηθεί και για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και το τι πραγματικά ζητά το Ταμείο από την κυβέρνηση, στη βάση του «ρεαλισμού» που υπογράμμισε χθες η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, ειδικό ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα πει ο Δανός οικονομολόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Christine Lagarde επανέλαβε την Πέμπτη ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» και πως μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider