Τάσος Γιαννίτσης: «Ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τάσος Γιαννίτσης: «Ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού»

«Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το ειδικό πρόβλημα του ασφαλιστικού, ούτε μόνο τη σχέση εργαζόμενων, συυνταξιούχων και άνεργων. Το ασφαλιστικό πάει χέρι-χέρι με τη φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Μπορεί να Υπάρξει Βιωσιμότητα και Επάρκεια Παροχών στην Κοινωνική Ασφάλιση», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου.

«Ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, χωρίς να διαφαίνεται καν ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι, μετά από τόσες ανατροπές στο ασφαλιστικό, οτιδήποτε τρελαίνει χιλιάδες ηλικιωμένους, νέους και μεσήλικες, οτιδήποτε αποσταθεροποιεί προσδοκίες, συμπεριφορές και τελικά το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα και τη χώρα, κινείται στο φάσμα μεταξύ πολιτικής απάθειας και πολιτικής διαφθοράς, επεσήμανε ο κ. Γιαννίτσης.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, σημείωσε πως η επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί συναίνεση και των κοινωνικών εταιρών και των πολιτικών κόμματων, αλλά και ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης από όλους τους πολίτες, βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ή το κλαδικό.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Φράγκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού Συστήματος οι οποίες συνοψίζονται σε: Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, συγχώνευση υπαρχόντων Ταμείων και δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης Ε.Φ.Κ.Α., ενός Ταμείου Επικουρικής Σύνταξης-Πρόνοιας, Ενιαία εισφορά – ασφάλιστρο 20% επί του καθαρού δηλωθέντος εισοδήματος και κατάργηση ασφαλιστικών κατηγοριών/ κλάσεων.

O Προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα μας, στο μνημόνιο και στην ανάγκη εύρεσης λύσεων στα δομικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. «Ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού δεν θα έπρεπε να θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απαραίτητο βήμα προς τη δημοσιονομική ισορροπία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider