Eντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε ο Ντράγκι - Ράλι σε ομόλογα και χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε ο Ντράγκι - Ράλι σε ομόλογα και χρηματιστήριο

Eντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε ο Μάριο Ντράγκι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δέχτηκε την εντολή του πρωθυπουργού με όρους - μια κανονική διαδικασία στην ιταλική πολιτική - μετά από συνάντηση με τον Ματαρέλα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο που διήρκεσε μια ώρα και είκοσι λεπτά , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κόμματα της χώρας είναι μοιρασμένα σχετικά με τη δημιουργία κυβέρνησης υπό την ηγεσία Ντράγκι. Μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης της πρώην συμμαχίας του Κόντε, καθώς και των κεντρικών, φιλοευρωπαϊκών ομάδων. Το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τον Ντράγκι, αν και οι βουλευτές του είναι διχασμένοι, όπως και το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε». Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα υπερψηφίσουν μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα στην χώρα.

Εάν ο Ντράγκι γίνει τελικά πρωθυπουργός, η ατζέντα του θα κυριαρχείται από την πανδημία - η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν 90.000 θανάτους στην Ιταλία, ενώ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια οικονομία που πλήττεται από το χρέος. Ένα άλλο βασικό θέμα, η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 209 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε τη δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε. «Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας», δήλωσε ο Ντράγκι στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο», τόνισε και εξήγησε ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

«Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να στηρίξουν μια κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας», τόνισε εχθές ο Ιταλός πρόεδρος.

Την ανιούσα πήραν ομόλογα και χρηματιστήριο μετά την εντολή Ντράγκι

Σε ράλι επιδόθηκαν τα ομόλογα της ιταλικής κυβέρνησης καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν τα νέα ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi κλήθηκε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το spread απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγων σε σχέση με το γερμανικό υποχώρησε στο μικρότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών, στις 1,027 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Tradeweb. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις υποχωρούν όταν αυξάνονται οι τιμές.

Την ανιούσα πήρε και το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB να κερδίζει αυτή την ώρα 2,58%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας κατέρρευσε τον Ιανουάριο μετά τη διαμάχη για το πώς πρέπει να δαπανηθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ που θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού. Ο Draghi που, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, πιστώθηκε τη διάσωση της Ευρωζώνης από την πολιτική και χρηματιοπιστωτική κρίση το 2012, θεωρείται από τους επενδυτές ως μια ασφαλής επιλογή, ως ένας τεχνοκρατικός ηγέτης, ικανός να βοηθήσει την Ιταλία να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αντίδραση της αγορές υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πως ο Draghi μπορεί να κυβερνήσει για λίγο και να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider