Κορονοϊός: Μειώνει τις διασωληνώσεις και τη θνητότητα η κολχικίνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μειώνει τις διασωληνώσεις και τη θνητότητα η κολχικίνη

Τις επόμενες ώρες θα αναρτηθεί και επίσημα από τον ΕΟΔΥ, η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που ενέκρινε εκτάκτως την εισαγωγή της κολχικίνης στο πρωτόκολλο των θεραπειών σε ασθενείς με κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, καναδική μελέτη με 5.000 εθελοντές στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα έδωσε ελπίδες, καθώς προέκυψε ότι η χορήγηση του φθηνού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που αντιμετωπίζει την περικαρδίτιδα μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

«Η χορήγηση θα γίνεται με συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ», τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, επισημαίνοντας: «Έχουμε πλέον μια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο».

Σε ποιους θα χορηγείται

  • Ασθενείς άνω των 60 ετών ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα
  • Ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες

Στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, σε κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider