Παρατείνεται το θρίλερ με το Oruc Reis

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνεται το θρίλερ με το Oruc Reis
Το παραλήρημα της Άγκυρας συνέχισε πάντως χθες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κρατώντας για μία ακόμη φορά χάρτες, ανακοίνωσε πως οι έρευνες θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

H Άγκυρα όπως αναμενόταν ανανέωσε την παράνομη NAVTEX μετακινώντας την ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο, το οποίο μάλιστα προσέγγισε χθες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στα 10 μίλια. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνες και νότια της Κρήτης, ενώ η Αθήνα απάντησε με αντι-ΝΑVTEX.

Η περιοχή που δεσμεύει αυτή τη φορά η νέα Τουρκική NAVTEX φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από την Μεγίστη ενώ το δυτικό της άκρο απέχει 11 μίλια από την Ρόδο. Αργά χθες το μεσημέρι, το τουρκικό ερευνητικό πλησίασε για μία ακόμη φορά το Καστελόριζο, φτάνοντας στα 9,5 ναυτικά μίλια, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται διαρκώς απέναντί του. Η Ελλάδα απάντησε άμεσα στην πρόκληση, εκδίδοντας antiNavtex που ακυρώνει την τουρκική ναυτική οδηγία.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να απομονώνεται διεθνώς», είπε χθες ο Πρωθυπουργός που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί του κανόνες του

Το παραλήρημα της Άγκυρας συνέχισε πάντως χθες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κρατώντας για μία ακόμη φορά χάρτες, ανακοίνωσε πως οι έρευνες θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης ενώ δεν δίστασε να εκτοξεύσει απειλές για όποιον επιχειρήσει να εμποδίσει τα τουρκικά σχέδια. «Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μία σπιθαμή εδάφους, ούτε μία σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα. Τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Στο μεταξύ αντιδράσεις και γκρίνια προκαλεί στην Τουρκία το ντοκουμέντο που παρουσίασε η Δημόσια Τηλεόραση και δείχνει την φρεγάτα Κουντουριώτης σε απόσταση αναπνοής από το Oruc Reis. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το πρωί της Τρίτης, όταν το τουρκικό ερευνητικό έστριβε σε απόσταση 9 μιλίων από το Καστελόριζο, προτού τα πολεμικά που το συνοδεύουν αντιληφθούν τι έχει συμβεί. Σε απόλυτη ετοιμότητα παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις, με τις μονάδες του πολεμικού ναυτικού να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis και της συνοδείας του.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Λαβρόφ

Στο μεταξύ η Μόσχα επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, “στην Αθήνα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.” Παρότι, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από την κ. Ζαχάροβα ως «επίσκεψη εργασίας», στο τραπέζι θα μπουν «διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο». Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, κατά την διάρκεια των επαφών με την ελληνική ηγεσία, «προβλέπεται να συζητηθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων». «Επίσης προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων συνέχισε η Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider