Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: «Φύγετε εσείς από την τουρκική ΑΟΖ»

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: «Φύγετε εσείς από την τουρκική ΑΟΖ»

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο. Νέα προκλητική απάντηση των τουρκικών πλοίων που καλούν τον ελληνικό στόλο να αποχωρήσει από την «τουρκική ΑΟΖ».

Προκλητική απάντηση στέλνουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis στα ελληνικά που το παρακολουθούν και το καλούν ν' αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέγοντας τους «ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ελληνικός στόλος έχει παραταχθεί σε όλο το μήκος του Αιγαίου Πελάγους, ενώ η παράταξη γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη στο σημείο όπου βρίσκεται το Oruc Reis με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία εκπέμπουν συνεχώς μηνύματα ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο από το βράδυ της Δευτέρας, σε μία κίνηση που πιθανότατα δείχνει προσπάθεια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, οι κυβερνήτες από τις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, δηλώνουν προς τα ελληνικά πληρώματα, ότι δεν είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά εντός της τουρκικής ΑΟΖ και ότι αυτά που θα πρέπει να αποχωρήσουν είναι τα ελληνικά πλοία.

Μάλιστα όπως σημειώνει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία απάντηση, στο μήνυμα που εκπέμπουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία ανά 10-15'. Ωστόσο από το βράδυ η τακτική άλλαξε και όταν δίδονται απαντήσεις αυτές είναι το συγκεκριμένο μήνυμα.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ποντισμένα καλώδια, ενώ κατευθύνεται νοτιοδυτικά.

Πάντως οι επιτελεστείς του Πενταγώνου δεν ανησυχούν, καθώς πιστεύουν δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων που βρίσκονται κοντά του, τόσο των τουρκικών όσο και των ελληνικών, τα οποία εμποδίζουν τα ηχοβολιστικά συστήματα του πλοίου να λειτουργήσουν, οπότε εκτιμούν ότι ουσιαστικά θέλει να αναδείξει την παρουσία του στην περιοχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Δηλώσεις Ακάρ για Γαλάζια Πατρίδα

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ σε συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο Χουλουσί Ακάρ προέδρευσε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, πραγματοποίησε νέες προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της».

Ακόμα προσέθεσε ότι «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Αναλυτικά η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ:

«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων , συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

BEST OF INTERNET

ΑΡΧΙΚΗ