Υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Fitch σε «BBB-», ύφεση 8%

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Fitch σε «BBB-», ύφεση 8%
Οι φόβοι για υποβάθμιση της Ιταλίας επιβεβαιώθηκαν με τον οίκο Fitch να «τραβά τη σκανδάλη».

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «BBB-» από «ΒΒB» με σταθερό outlook προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αναφέρει η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη σημαντική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και στη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος, κατά περίπου 20% στο 156% (βασικό σενάριο), με την ύφεση να φτάνει το 8%. Ωστόσο όπως επισημαίνει το 2021 θα είναι έτος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης καθώς υποθέτει πως το δεύτερο κύμα πανδημίας το β' εξάμηνο του 2020 δεν θα οδηγήσει σε εκεταμένο lockdown και σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα πάντα με το βασικό σενάριο δυναμικής του χρέους, ο δείκτης θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους διατηρησιμότητας του χρέους.

Σταθερό outlook με τη στηριξη της ΕΚΤ

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν εν μέρει την άποψη ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα διευκολύνουν τη δημοσιονομική ανταπόκριση της Ιταλίας στην πανδημία του Covid-19.

Ωστόσο ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σπιράλ υποβαθμίσεων εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει ισχυρή δημοσιονομική πολιτική, μειώνοντας το δημόσιο χρέος με την πάροδο του χρόνου.

Με την υποβάθμιση της Fitch, η Ιταλία απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από το χάσει το investment grade, που θα ισοδυναμεί με ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, εκτόξευση των spreads, και πυρόδοτηση νέα κρίσης χρέους στη χώρα του Νότου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider