Η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρο και τα ομόλογα-«σκουπίδια»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρο και τα ομόλογα-«σκουπίδια»
Νέα μέτρα έλαβε η ΕΚΤ υπό το φόβο υποβάθμισης της Ιταλίας τις επόμενες ημέρες.

Νέο δίχτυ προστασίας απλώνει πάνω από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ υπό το φόβο επερχόμενων υποβαθμίσεων κρατών μελών που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα ομόλογα αυτών, και στα spreads.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δέχεται έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ομόλογα «σκουπίδια» (junk bonds), δηλαδή ομόλογα που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα ώστε να γίνονται αποδεκτά στα προγράμματα αναχρηματοδότησής της.

Όπως αναφέρεται, εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που πληρούσαν στις 7 Απριλίου τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας πιστοληπτικής ικανότητας για εγγυήσεις (collateral) (BBB- για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, εκτός των τιτλοποιημένων ABS) θα εξακολουθήσουν να είναι επιλέξιμα σε περίπτωση υποβαθμίσεων, εφόσον η αξιολόγησή τους παραμένει στο επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας 5 ή μεγαλύτερο (CQS5, ισοδύναμο με βαθμολογία BB) στην εναρμονισμένη κλίμακα αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος. Για να μπορούν να υπαχθούν στην εξαίρεση, τα στοιχεία ενεργητικού πρέπει να πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων.

ECB

Παράλληλα αποφασίστηκε:

  • Οι μελλοντικές εκδόσεις από εκδότες που έχουν υπαχθεί στην εξαίρεση θα είναι επίσης επιλέξιμες εφόσον πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας.
  • Τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών που θεωρούνται ως τώρα επιλέξιμα θα υπαχθούν και αυτά στην εξαίρεση, με τους ίδιους όρους.
  • Τα τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) που θεωρούνται ως τώρα επιλέξιμα και για τα οποία στο υπάρχον πλαίσιο το ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης είναι το Α- θα υπαχθούν στην εξαίρεση εφόσον η αξιολόγηση τους παραμείνει στο CQS4 πάνω από το ΒΒ+.
  • Τα στοιχεία ενεργητικού που η πιστοληπτική τους αξιολόγηση δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια θα υπόκεινται σε κούρεμα με βάση την αξιολόγησή τους.

Συνολικά, τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού για να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα για τη λήψη ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider