Le Figaro: «Η Γαλλία προετοιμαζόταν για το χτύπημα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Le Figaro: «Η Γαλλία προετοιμαζόταν για το χτύπημα»

Το χτύπημα στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε στην Le Figaro, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Μπερνάρ Σκαρσινί προσθέτοντας ότι «με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν».

Ήδη όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ο συναυλιακός χώρος Bataclan, όπου το βράδυ του Σαββάτου 82 άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά των τζιχαντιστών, είχε θεωρηθεί από το 2011 ενδεχόμενος στόχος των Ισλαμιστών καθώς αποτελεί χώρο συγκέντρωσης εβραϊκών οργανώσεων και κυρίως της οργάνωσης «Mag», η οποία λαμβάνει εντολές από την ισραηλινή αστυνομία.

Πριν από τέσσερα χρόνια είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο άσκηση ετοιμότητας αλλά στην περίπτωση της επίθεσης του Σαββάτου, δεν είχαν γεννηθεί ανάλογες υποψίες καθώς το κοινό ενός ροκ συγκροτήματος όπως είναι οι Eagle of Death Metal, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ένας τέτοιος στόχος, όπως αναφέρει επαγγελματίας από το χώρο των παραστάσεων.

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2011 η γαλλική αστυνομία οργάνωσε άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανών πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων στο Παρίσι, έχοντας λάβει σοβαρά - όπως όλα έδειχναν - τις σχετικές προειδοποιήσεις. Το σενάριο προέβλεπε δύο-τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις και σύλληψη ομήρων.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές περισσότεροι από 571 Γάλλοι τζιχαντιστές έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στη Συρία, οι οποίοι επιστρέφοντας είναι καλά «εκπαιδευμένοι» για τέτοιου είδους χτυπήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider