Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Η Καγκελάριος επισκέπεται τον Ερντογάν μια μέρα αφότου η γερμανική βουλή έκρινε παράνομες τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Την Τουρκία επισκέπεται η Άνγκελα Μέρκελ σε μια κρίσιμη στιγμή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ενώ έχει προηγηθεί η ενόχληση της Αθήνας για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Η Καγκελάριος επισκέπεται τον Ερντογάν μια μέρα αφότου η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής έκρινε παράνομες τις συμφωνίες χάραξης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τις επαφές Μέρκελ - Ερντογάν θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλες τους τις διαστάσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά τις επαφές θα δοθεί έμφαση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης και τα θέματα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης, Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου πραγματοποιείται μια μέρα αφότου Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Όποιος, όπως ο Τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν. Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Χθες πάντως ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για τα θέματα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο κ. Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της στην Τουρκία, ζήτησα όπως διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», έγραψε ο Κύπριος Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στην Ελλάδα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα υποδεχθεί σήμερα τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud και οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και του Κόλπου. Η επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider