Διάσκεψη Βερολίνου: Κατάπαυση του πυρός και εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάσκεψη Βερολίνου: Κατάπαυση του πυρός και εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης καθώς κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

10μελής στρατιωτική επιτροπή

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως» -συνέχισε- «οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».

«Όλες οι πλευρές της Διάσκεψης εργάστηκαν εποικοδομητικά. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. «Yπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Μάας: Θα διευρυνθεί η συμμετοχή

«Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

«Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider