Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
Η παρουσία της Τουρκίας στη διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας συμμετέχων στη διάσκεψη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Λιβύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.

Μπαράζ επαφών για τη Μέρκελ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.Πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ξένους ηγέτες.

Χθες, η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ νωρίτερα είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Η συζήτηση όπως αναφέρει το Anadolu έγινε σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η Μέρκελ είδε Χαφτάρ και Σάρατζ

Ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, μάλιστα, το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Τετ α τετ Ερντογάν - Πούτιν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα πρέπει να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την ειρήνη στη χώρα αυτή ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην επιθετική συμπεριφορά του Λίβυου στρατάρχη.

Επαφές Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ειχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να υπάρξει επιστροφή στη πολιτική διαδικασία εύρεσης λύσης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.

Ποιοι λαμβάνουν μέρος

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Γιατί η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη

Η παρουσία της Τουρκίας στη διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση κι αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες.

Πάντως θολό παραμένει το εάν η Γερμανία έγινε αποδέκτης ενός «βέτο» από πλευράς Τουρκίας ή το εάν επέλεξε να αποκλείσει την Ελλάδα ώστε να μην φορτώσει παραπάνω ζητούμενα στο αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

Αυτό πάντως φαίνεται ότι «διαβάζει» ως πιθανότερο σενάριο η ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται πως η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια υποχωρητική στάση απέναντι στα «ταραχοποιά στοιχεία» της περιοχής και φοβήθηκε ενδεχόμενο «μπλόκο» της Άγκυρας στη συμμετοχή της Αθήνας. Η Γερμανία, που κρατά πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία από το ξέσπασμα του ζητήματος της υπογραφής του Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, έχει αποφύγει να βγει μπροστά αφού φοβάται ενδεχόμενες επιπλοκές στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider