Σημαντική αύξηση στην τιμή της σαμπάνιας και άλλων γαλλικών οίνων αναμένεται να παρατηρήσουν οι αμερικανοί καταναλωτές, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους να επιβάλουν δασμούς 100% σε γαλλικά προϊόντα στο πλαίσιο της διαμάχης για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι.

Ένα μπουκάλι Moet & Chandon Grand Vintage αξίας 70 δολαρίων μπορεί να φθάσει τα 130 δολάρια, για παράδειγμα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος της Benchmark Wine Group, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας που προμηθεύει εκλεκτούς και σπάνιους οίνους σε εταιρείες λιανικού εμπορίου.

Εμπορικός πόλεμος με τη Γαλλία

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ίσως επιβάλει δασμούς έως 100% σε εισαγωγές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σαμπάνια, τσάντες και τυριά, με αφορμή το γαλλικό φόρο GAFA που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι θα πλήξει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε πολλά μη αφρώδη ευρωπαϊκά κρασιά τον Οκτώβριο σε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή εξετάζει εάν θα αυξήσει τους εν λόγω δασμούς και εάν θα διευρύνει τη λίστα των προϊόντων που επηρεάζονται από αυτούς.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τους προτεινόμενους δασμούς, αλλά οι δύο χώρες έχουν ορίσει προθεσμία δύο εβδομάδων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη φορολογική διαμάχη πριν από τη συνάντηση αξιωματούχων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας στα τέλη Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής, ο κλάδος έχει αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος από τους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο, όμως δεν θα είναι σε θέση να το κάνει εάν οι δασμοί αυξηθούν στο 100%, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας.

Αυτή την εβδομάδα η «λύση»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν θα προσπαθήσει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, όταν επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Εάν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες, το γραφείο του USTR μπορεί να ανακοινώσει μια νέα λίστα προϊόντων που θα βρεθούν αντιμέτωπα με δασμούς έως τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο Γουόρεν Μαρουγιάμα, εταίρος στην Hogan Lovells και πρώην γενικός σύμβουλος στο USTR.

Οι δασμοί που ελλοχεύουν θέτουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη βιομηχανία του οίνου από την Ποταπαγόρευση, δήλωσαν στελέχη του κλάδου στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενοι στην αμερικανική απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών από το 1920 έως το 1933.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για το γαλλικό κρασί, εισάγοντας περίπου 700 εκατ. ευρώ γαλλικού αφρώδους οίνου την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τη Γαλλική Ομοσπονδία Εξαγωγέων Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).

Εάν η αμερικανική αγορά για τη σαμπάνια αποδυναμωθεί λόγω της αύξησης των τιμών, οι Γάλλοι παραγωγοί μπορούν εύκολα να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Ασία και τη Νότια Αμερική, όπου η ζήτηση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με ειδικούς.