Θα «υποφέρει» το γαλλικό κρασί από τους δασμούς του Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα «υποφέρει» το γαλλικό κρασί από τους δασμούς του Τραμπ
Οι Γάλλοι παραγωγοί κρασιού στο Μπορντό της Γαλλίας παραπονιούνται για τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για πιθανό πλήγμα στις επιχειρήσεις τους, φοβούνται οι παραγωγοί κρασιού στην περιοχή Μπορντό στη Γαλλία, από τους επιπρόσθετους δασμούς έως και 25% των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί τονίζουν πως οι υψηλότεροι δασμοί θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 5-10 δολάρια το μπουκάλι. Οι εξαγωγείς ίσως χρειαστεί να μειώσουν τις τιμές προκειμένου να αποφύγουν να χάσουν μερίδιο στην αγορά, το οποίο με τη σειρά του ίσως απειλήσει τους παραγωγούς, όπως ανακοίνωσε η συνομοσπονδία εξαγωγέων γαλλικού κρασιού FEVS.

«Το Μπορντό αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτή την εποχή», δήλωσε η Ζιλιέτ Μπεκό, που διαχειρίζεται την παραγωγή του Chateau Beau-Sejour Becot στην περιοχή. Δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήλθαν σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή, με την οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντό να πλήττεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέτος.

Οι εξαγωγές γαλλικού οίνου στις ΗΠΑ ανήλθαν στο 1 δισ. δολάρια το 2018, ή περίπου στο 20% των συνολικών εξαγωγών. Τα κρασιά του Μπορντό αντιστοιχούν σε πάνω από 1/4 αυτών των εξαγωγών.

Στον αμερικανικό κατάλογο με τους πρόσθετους δασμούς δεν περιλαμβάνεται η σαμπάνια.

Η Μπεκό και ο Πασκάλ Αμορό, που βοηθά στη διαχείριση του οινοποιείου Chateau Le Puy, ελπίζουν ότι η φήμη των γαλλικών κρασιών θα είναι αρκετή για να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα της χώρας. Ωστόσο, ο Αμορό εξέφρασε τη λύπη του για την κίνηση του Τραμπ.

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ότι ο πρόεδρος θα στερήσει από τους συμπολίτες του ένα μεγάλο μέρος των γαλλικών κρασιών, απλά και μόνο λόγω μια φιλονικίας ή μιας εμπορικής διαμάχης», δήλωσε ο Αμορό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα σε αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Εξαιρούνται το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές.

Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσαν πως θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στα εισαγώμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider