Δύο εβδομάδες προθεσμία για τον ψηφιακό φόρο ΗΠΑ - Γαλλίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο εβδομάδες προθεσμία για τον ψηφιακό φόρο ΗΠΑ - Γαλλίας
Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ορίζουν προθεσμία δύο εβδομάδων για την επίλυση της διαμάχης για τον 'ψηφιακό' φόρο, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ όρισαν προθεσμία δύο εβδομάδων προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη για τον γαλλικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου, ο οποίος είναι γνωστός ως GAFA από τα πρώτα γράμματα της Google, Apple, Facebook και Amazon, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Είχα μια μακρά συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βρούμε έναν συμβιβασμό, εντός του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά τον ‘ψηφιακό’ φόρο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση στο Παρίσι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

«Δώσαμε ο ένας στον άλλο ακριβώς 15 ημέρες, έως την επόμενη συνάντησή μας, που προγραμματίζεται στο περιθώριο του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που λαμβάνει χώρα στο ελβετικό θέρετρο σκι.

Google, Amazon, Facebook και Apple

Ο φόρος Gafa αφορά όχι τα κέρδη αλλά τον κύκλο εργασιών τους και η Γαλλία αποφάσισε να τον επιβάλει εν αναμονή της εναρμόνισης των κανονισμών στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ η Γαλλία επιμένει να εφαρμοστεί ένας ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 12,5% επί των κερδών. Και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, ο γαλλικός φόρος θα καταργηθεί, διαβεβαίωσε ο Λε Μερ υποστηρίζοντας ότι «πολλές άλλες χώρες» στηρίζουν αυτήν την πρόταση.

«Αρκεί να την υποστηρίξουν οι ΗΠΑ (…) ώστε να έχουμε μια διεθνή λύση, ισχυρή, δίκαιη, για τη φορολόγηση της ψηφιακής δραστηριότητας», συνέχισε.

Από το καλοκαίρι, το Παρίσι έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον φόρο, που πρόκειται να εφαρμοστεί από φέτος, μόλις βρεθεί μια διεθνής λύση υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider