Ιρανικά αντίποινα με βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις (vids)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιρανικά αντίποινα με βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις (vids)
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Ιράν, ως αντίποινα για το θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τα αντίποινα για τα οποία είχε προειδοποιήσει ξεκίνησε το Ιράν πραγματοποιώντας επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στο δυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Ιράν, ως αντίποινα για το θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί. Συγκεκριμένα, βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν τη βάση Αλ Άσαντ στην οποία υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών.

Όπως αναφέρεται, έχουν καταστραφεί στη βάση Αλ Άσαντ τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, υπάρχουν θύματα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι νεκροί ή τραυματίες, ενώ το αμερικανικό μέσο κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι Αμερικανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, πριν την επίθεση υπήρξε προειδοποίηση, με συνέπεια να λάβουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι.

Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε στη βάση Ιρλίμπ

Για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες στιγμές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκη.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Λίγα λεπτά μετά, κατέφτασαν στον Λευκό Οίκο τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για νεκρούς και ταυρματίες

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι η ιρανική τηλεόραση επικαλείται πληροφορίες από πηγές της και διευκρινίζει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ισχύει ή όχι ο αριθμός των θυμάτων. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider