Ιράν κατά ΗΠΑ με 13 «σενάρια εκδίκησης» για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν κατά ΗΠΑ με 13 «σενάρια εκδίκησης» για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
Το Ιράν εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης.

«Σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, εξετάζει το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη εξετάζει 13 σενάρια εκδίκησης κατά των ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Παράλληλα, το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους με το ισόποσο των 225 εκατ. δολαρίων, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.

Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Τουλάχιστον 35 νεκροί στην κηδεία του Σουλεϊμανί

Τραγωδία σημειώθηκε πριν την ταφή του Σουλεϊμανί του Ιρανού υποστρατήγου που δολοφονήθηκε από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση υπήρξε επεισόδιο με αρκετούς από τους διαδηλωτές να ποδοπατούνται.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 48 έχουν τραυματισθεί στο ποδοπάτημα που προκλήθηκε κατά την διάρκεια της κηδείας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην γενέτειρά του Κερμάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider