Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Εκατοντάδες οι νεκροί και 100.000 οι εκτοπισμένοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Εκατοντάδες οι νεκροί και 100.000 οι εκτοπισμένοι
Συνεχίζει να «σφυροκοπεί» την Συρία η Τουρκία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Μαίνονται για τρίτο 24ωρο οι μάχες στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», την ώρα που την Παρασκευή εισήλθαν στην Συρία και 500 Σύροι αντάρτες που υποστηρίζουν την Τουρκία. Για 342 νεκρούς κάνει λόγο η Άγκυρα, ενώ πάνω από 64.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Συνεχίζει να «σφυροκοπεί» την Συρία η Τουρκία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», αφού σημειώθηκαν και την Παρασκευή αεροπορικοί βομβαρδισμοί και βολές του πυροβολικού στα σύνορα και γύρω από την πόλη Ρας αλ Αϊν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

Πληροφορίες του CNN Turk, ανέφεραν ότι περίπου 500 Σύροι αντάρτες που υποστηρίζουν τις τουρκικές δυνάμεις με περίπου 20 άρματα μάχης εισήλθαν στην Συρία από την συνοριακή πόλη Τσειλάνπινάρ.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα φαίνονται να ζητωκραυγάζουν και να φωνάζουν «Αλλάχου Ακμπάρ».

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν τον διοικητή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 32 μαχητές του SDF έχουν σκοτωθεί, 34 Σύροι σύμμαχοι των Τούρκων έχουν σκοτωθεί, καθώς και 10 πολίτες. Όπως αναφέρει το SDF την Τετάρτη και την Πέμπτη σκοτώθηκαν 22 μαχητές του.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι αριθμός των νεκρών είναι «342 τρομοκράτες του PKK/PYD/YPG».

Για κατάληψη χωριών κάνει λόγο η τουρκική πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έγιναν ρίψεις με οβιδοβόλα 120 χιλιομέτρα δυτικά της Τουρκίας και κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του SDF, Μαρβάν Κομισλό, «όλα τα σύνορα φλέγονται».

«Αυτή την στιγμή οι πιο δυνατές μάχες αυτών των τριών ημερών, δίνονται στο Ταλ Αμπιάντ».

Σύμφωνα με τον Κομισλό, οι Τούρκοι και το SDF, έδιναν μάχες όλο το βράδυ στη συνοριακή γραμμή από το Αίν Ντιβάρ μέχρι το Κομπάνι, ενώ υπήρξε ανταλλαγή πυρών στο Καμισλί.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα οι Κούρδοι αντάρτες στόχευσαν δημοσιογράφους του πρακτορείου Anadolu, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών.

  • «Ανθρωπιστική Καταστροφή»

Για ανθρωπιστική καταστροφή μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η κύρια ανησυχία μας είναι ότι με τις ενέργειες της οδηγεί σε μία άλλη ανθρωπιστική καταστροφή».

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης τονίζει ότι τουλάχιστον 64.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις πρώτες μέρες της επιχείρησης.

Οι Κούρδοι μαχητές του YPG και ο Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών και πλέον το SDF κατέχει τα περισσότερα από τα εδάφη που είχε δημιουργηθεί το «ισλαμικό χαλιφάτο».

Όπως ανέφεραν οι κουρδικές αρχές, αυτή την στιγμή εκκενώνεται ένα καμπ 7.000 ανθρώπων στη Βόρεια Συρία και υπάρχουν συζητήσεις για την εκκένωση και ενός δεύτερου, όπου μένουν 13.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών των τζιχαντιστών.

  • Μπορεί να δραπετεύσουν τζιχαντιστές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία.

  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης άφησε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) προκάλεσε νέα ανησυχία καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider