Συμβούλιο Ασφαλείας: Αδιέξοδο για την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβούλιο Ασφαλείας: Αδιέξοδο για την τουρκική επέμβαση στη Συρία
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν βέτο σε σχέδιο δήλωσης που πρώθησαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν κατάφερε όπως αναμενόταν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να καταλήξει σε κοινή απόφαση για την τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν βέτο σε σχέδιο δήλωσης που πρώθησαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) αξιώνοντας από την Τουρκία «να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία.

Στο κείμενο των πέντε υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του ISIS που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη» προστίθεται.

ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για «συνέπειες»

Την ίδια ώρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κράφτ, προειδοποίησε εκ νέου την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν η τουρκική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία πλήξει ευάλωτους πληθυσμούς, ή αποτύχει να περιορίσει μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

«Η αποτυχία (της Τουρκίας) να παίξει βάσει των κανόνων, να προστατέψει ευάλωτους πληθυσμούς, ή να εγγυηθεί ότι ο ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές της δραστηριότητες και να ανασυγκροτηθεί, θα έχει συνέπειες» δήλωσε η Κραφτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider