Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνεται της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία και απειλεί να στείλει τους σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στα εδάφη της Συρίας υπεραμύνθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Συγκεκριμένα, δηλώνει πως στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας και καταφέρθηκε εναντίον των επικριτών της Τουρκίας, αναφέροντας «δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχουν απλώς λέξεις».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχθεί να πληγούν άμαχοι στη διάρκεια της επίθεσης και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή όλων των μονάδων μας ... 109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής».

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη .

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», το Πεκίνο να καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και τη Ρωσία να πιέζει για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος.

Η Τεχεράνη απηύθυνε σήμερα έκκληση «να σταματήσει αμέσως» η τουρκική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης και «επιμένει στην ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις και να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες.

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε πως η τουρκικη επιθετική πρωτοβουλία έιναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε ... επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τρομοκρατία», δήλωσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του Κινήματος 5 Αστέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Καλούμε σε άμεσο τερματισμό αυτής της επίθεσης, η οποία είναι απολύτως απαράδεκτη δεδομένου ότι η χρήση βίας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του συριακού λαού, που έχει ήδη βιώσει την τραγωδία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Τέλος η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία ρισκάρει την υποψήφιοτητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ απαιτεί την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην βόρεια Συρία.

«Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (...) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Να θυμίσουμε πως συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία με το όνομα «Πηγή Ειρήνης», όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων.

Ήδη χθες στις τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χιλιάδες εκτοπισμένους» στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν.

Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)
Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)
Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)
Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)
Ερντογάν για Συρία: «109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» - Η επιχείρηση συνεχίζεται (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider