ΗΠΑ και Σουηδία διεκδικούν τον Τζούλιαν Ασάνζ (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ και Σουηδία διεκδικούν τον Τζούλιαν Ασάνζ (vid)
Τι αποκαλύπτει η βρετανική αστυνομία για τους λόγους της σύλληψης του.

ΗΠΑ και Σουηδία «διεκδικούν» την έκδοση του ιδρυτή της WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη. Μάλιστα σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, η σύλληψη του έχει σχέση και με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θα ζητήσει να ανοίξει και πάλι η έρευνα

Να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο, ανακοίνωση η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύη για βιασμό», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο AFP.

Οταν ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία, η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα «αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου...όσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.

Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν την νύκτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Και οι ΗΠΑ έχουν «λόγο» στη σύλληψη

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Να θυμίσουμε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε βρει καταφύγιο μέσα στην πρεσβεία από το 2012.

Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ισημερινού υπάρχει διαβεβαίωση ότι «δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider