Θωμαΐδης: Καμία μείωση στο ιικό φορτίο - Γιατί το lockdown δεν απέδωσε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θωμαΐδης: Καμία μείωση στο ιικό φορτίο - Γιατί το lockdown δεν απέδωσε
Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα και μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, ανέφερε ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαΐδης, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για στοιχεία που προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή.

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση», είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό. «Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε μιλώντας στο Mega ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα, ενώ μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα και μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε ο ίδιος, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε Lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά, τότε μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Για την ιδέα ενός ολικού Lockdown δύο εβδομάδων, είπε πως είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Γιατί το lockdown δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop. Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider