Χαρδαλιάς: 295 θετικά κρούσματα σε 20 ημέρες - Μόνο τα 53 είναι ενεργά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδαλιάς: 295 θετικά κρούσματα σε 20 ημέρες - Μόνο τα 53 είναι ενεργά
«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει καμία λογική και κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown στη χώρα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

«Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών» αυτό είναι το μότο που πιστεύει και ακολουθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστρεψε στο εβδομαδιαίο «ραντεβού», στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης 21/7, τονίζοντας πως δεν πρέπει να χαθεί το κεκτημένο της χώρας, να θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης λόγω Covid-19.

Αυστηροί και ενισχυμένοι έλεγχοι

Στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορονοϊό έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε από 1 - 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.

Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε εισαγώμενα κρούσματα από τους επισκέπτες, όμως θέσαμε αυστηρά και πρoηγμένα πρωτόκολλα. Όπου χρειάστηκε κλείσαμε σύνορα που είχαμε ανοίξει και επιβάλλαμε απαγόρευση κυκλοφορίας ή/και αυξήσαμε δραστικά τους αυστηρούς ελέγχους.

Αυξημένα μέτρα προστασίας

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα είναι χαμηλός, μόλις 12, ενώ χαμηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων, σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αυτό έχει επιτευχθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, την τήρηση κανόνων υγιεινής και δεύτερον με την αποφυγή συνωστισμού. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ιός παραμένει εκεί έξω και είναι επικίνδυνος, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Όχι στον συνωστισμό, τον καταδικάζουμε, αυξάνουμε τους ελέγχους στις μαζικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις» σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως έχουν γίνει συνολικά 7.379 έλεγχοι το διάστημα 1-19 Ιουλίου στην αγορά.

«Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί» είπε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Εβδομαδιαίος σχεδιασμός

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου γίνεται στοχευμένα και σε εβδομαδιαία βάση, πέρα από το γενικότερο σχεδιασμό που ισχύει για όλη τη χώρα. Οι έλεγχοι ρυθμίζονται και ανασχεδιάζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τα περιστατικά που παρουσιάζονται.

«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει καμία λογική και κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown στη χώρα. Τα τοπικά lockdown είναι πιθανά σε περιπτώσεις «συναγερμού», όμως μέσα σε λογικά πλαίσια» δήλωσε και συμπλήρωσε «Ότι μέτρο πάρουμε θα βασίζεται αποκλειστικά σε επιδημιολογικά στοιχεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider