Πού αγοράζει σπίτια η παγκόσμια ελίτ 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού αγοράζει σπίτια η παγκόσμια ελίτ 
Η αγορά κατοικίας υποχωρεί παγκοσμίως εκτός από το κομμάτι που απευθύνεται στους πλούσιους αυτού του πλανήτη.

Καθώς η αγορά κατοικίας παγκοσμίως υποχωρεί, υπάρχει ένας τομέας που συνεχίζει να καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις: Οι υπερπολυτελείς κατοικίες, ειδικά στα μεγάλα οικονομικά κέντρα του πλανήτη.

Μια νέα έρευνα από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank αναφέρει ότι πέρσι πουλήθηκαν 153 ακίνητα σε έξι πόλεις της κατηγορίας υπερπολυτελείας, αποφέροντας συνολικά 6,6 δισ. δολάρια ή 43 εκατ. δολάρια ανά σπίτι.

«Υπάρχει αρκετός κόσμος που βγάζει πολλά χρήματα και είναι πρόθυμος να πληρώσει σημαντικά υψηλό τίμημα για να έχει πρόσβαση στο σωστό προϊόν», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνα της Knight Frank Λίαμ Μπέιλι. «Εντέλει υπάρχει μια αγορά σε κάθε περιοχή του πλανήτη και αυτές οι αγορές είναι τα οικονομικά κέντρα», πρόσθεσε.

H ομάδα της Knight Frank εντόπισε 129.730 άτομα που επένδυσαν ποσά άνω των 50 εκατ. δολαρίων το 2017. Οι ερευνητές είδαν ότι το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων ατόμων επικεντρώθηκε σε μόλις 17 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. «Περίμενα να υπάρχουν περισσότερες τοποθεσίες», σχολίασε ο Μπέιλι σημειώνοντας ότι στην έρευνα δεν λήφθηκαν υπόψη μεμονωμένες συναλλαγές καθώς για να συμπεριληφθεί μια περιοχή θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις πωλήσεις αξίας τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων το τελευταίο 12μήνο.

Περίπου οι μισές συναλλαγές έγιναν σε πόλεις με το πρώτο το Χονγκ Κονγκ και μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Οι υπόλοιπες συναλλαγές έγιναν σε χειμερινά θέρετρα στην Ελβετία τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αλλά και σε άλλους παραθεριστικούς προορισμούς όπως το Μαλιμπού, η Νότια Γαλλία, το Μονακό και η Καραϊβική.

Πολυτέλεια εναντίον υπερπολυτέλειας

Δεδομένων των κακών επιδόσεων των αγορών ακινήτων η εικόνα που αποτυπώνει η Knight Frank προκαλεί έκπληξη. Την ίδια στιγμή που η αγορά που στοχεύει στους πιο εύπορους υποχωρεί η αγορά που στοχεύει στους πραγματικά πλούσιους διατηρεί τη δυναμική της.

Σύμφωνα με τον Μπέιλι η αίσθηση πως η αγορά υπερπολυτελείας δεν πάει καλά οφείλεται στην υπερπροσφορά και όχι στη μειωμένη ζήτηση. «Υπάρχει μεγάλο απόθεμα. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει η αίσθηση πως η αγορά υποχωρεί. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί απλά υπάρχουν πολλά ακίνητα διαθέσιμα».

Συνολικά οι συναλλαγές σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί κατά 12% τα τελευταία δύο χρόνια και η ανάπτυξη συνεχίζεται, αναφέρει η έρευνα.

Οι επιδόσεις των πόλεων

Οι περισσότερες αγορές υπερπολυτελών κατοικιών καταγράφονται στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαθέτει και τα πιο ακριβά ακίνητα. Συνολικά πέρσι πουλήθηκαν 47 ακίνητα συνολική αξίας 2,5 δισ. δολαρίων με τη μέση τιμή να φθάνει τα 52,8 εκατ. ανά σπίτι.

Η αγορά υπερπολυτελείας της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2015 και 2017 αναφέρει η έρευνα. Τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν 39 πωλήσεις αξίας άνω των 25 εκατ. δολαρίων φθάνοντας τα 1,5 δισ. δολάρια.

Αντίθετα η αγορά του Λονδίνου καταγράφει πτώση κυρίως λόγω των φόβων για το Brexit καθώς και των αυξημένων φόρων. Το 2015 οι συναλλαγές υπερπολυτελών ακινήτων έφθασαν τα 2,8 δισ. δολάρια, ενώ το 2017 μειώθηκαν κατά 46% στα 1,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider