Το χάσμα μεταξύ πολιτικού και ηγέτη

Γιώργος Σιούτζος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χάσμα μεταξύ πολιτικού και ηγέτη

Η θέση μου σε αυτό το άρθρο δεν αφορά συγκεκριμένο ηγέτη ή πολιτικό, αλλά τις διαφορές μεταξύ των δύο τύπων χαρακτήρων. Ποιος είναι ο πυρήνας καθενός από αυτούς τους τύπους χαρακτήρων που ακτινοβολεί προς τα έξω στις πεποιθήσεις, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τελικά τις συμπεριφορές; Τι τους κάνει διαφορετικούς;

Στον πυρήνα, ο ηγέτης καθιερώνει κάτι νέο, ένα όραμα για ένα νέο πεδίο προσπάθειας και αισθάνεται έντονα την ανάγκη να είναι φορέας αλλαγής και κοινωνικής προόδου. Το όραμα του ηγέτη δεν φαίνεται από ένα φανταχτερό σλόγκαν ή αφίσα. Αναδύεται από την στάση του. Το βασικό δώρο που κατέχει ο ηγέτης είναι αυτό του επιτρέπει όχι μόνο να βλέπει λίγο περισσότερο αλλά να κατανοεί αυτά που έχει δει.

Τα οράματα δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως μεγαλοπρεπή. Μπορούν και υπάρχουν καθημερινά και πρέπει να έχουν πρακτική απόχρωση. Για παράδειγμα, μια συμφόρηση φαίνεται να επιβραδύνει την πρόοδο ορισμένων διαδικασιών και η παραγωγή μειώνεται ή και σταματά. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πεδία από την κατασκευή, στη γραμμή συναρμολόγησης, στη δημιουργική γραφή και στον αθλητισμό. Κάποιος εκφράζει ένα όραμα για έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός, μια πορεία δράσης που ξεπερνά τα προηγούμενα, και το εμπόδιο απελευθερώνεται επιτρέποντας τη συνέχιση της κίνησης προς τα εμπρός. Αυτός είναι ο ηγέτης.

Στον πυρήνα, ο πολιτικός είναι ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής και ένας νομοθέτης που λειτουργεί σε έναν ήδη καθιερωμένο τομέα. Η λέξη «πολιτικός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «πόλις» που κυριολεκτικά σημαίνει πόλη αλλά εκτείνεται και σημαίνει κοινωνία και διακυβέρνηση. Ένας πολιτικός στον πυρήνα είναι ένας κατασκευαστής κανόνων με αυτοπεριορισμούς που έχει θέσει σύμφωνα με την έννοια της κοινωνίας και τα όρια που αυτός ορίζει στην έννοια αυτή.

Ένας πολιτικός δημιουργεί συμμαχίες, προκειμένου να κάνει πράγματα. Είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση όσων υπάρχουν ήδη που αφορούν περισσότερο τον ελιγμό και τον χειρισμό (πολλές φορές με τυχοδιωκτική χροιά). Ενώ τόσο ο ηγέτης όσο και ο πολιτικός κατανοούν τη δυναμική ανάμεσα στα στοιχεία και τα μέλη μιας ομάδας ή κοινωνίας, ο σημαντικότερος στόχος του πολιτικού είναι να διαχειρίζεται και να επιβλέπει τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης ομάδας προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένα προκαθορισμένα αποτελέσματα σε αντίθεση με τον ηγέτη που θέλει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ένας ηγέτης κερδίζει σεβασμό λόγω του χαρακτήρα του. Ένας πολιτικός απαιτεί σεβασμό χάρη στο αξίωμα. Ένας ηγέτης περιγράφει μια σαφή πορεία δράσης και αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση σφάλματος. Ένας πολιτικός προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη για σφάλματα και επομένως τείνει να παγιδεύει και να λαοπλανεί, λέγοντας πολύ λίγα με μεγάλο αριθμό λέξεων.

Για έναν πολιτικό ο στόχος είναι λιγότερο σημαντικός από τη διατήρηση της εξουσίας και της θέσης. Στην πραγματικότητα, αν γίνει αυτό, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνεχιζόμενη συνάφεια του, καθώς έχει δημιουργήσει μια εικόνα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορεί ένας ηγέτης, να είναι πολιτικός; Ναι, αλλά ο συνδυασμός είναι σπάνιος. Μπορεί ένας πολιτικός να είναι ηγέτης; Φυσικά, αλλά και πάλι ο συνδυασμός είναι σπάνιος, επειδή τα κίνητρα ενός πολιτικού πολλές φορές είναι αντικίνητρα για να δοθεί σε κάποιον ο τίτλος ηγέτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider