Η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής μας οντότητας

Λευτέρης Ιωαννίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής μας οντότητας

Με αφορμή την πρόταση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία γράφτηκαν πάρα πολλά και που πράγματι δημιουργεί πολλές αντιδράσεις. Μια διαπραγμάτευση , που γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από πολλές χαμένες, ιστορικά, ευκαιρίες να λυθεί με το θέμα με πολύ ευνοϊκότερους όρους.
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Η συζήτηση δεν γίνεται για το τί ιδανικά θα επιθυμούσαμε αλλά και για το τι είναι εφικτό. Και σε αυτή τη βάση είναι όλες μας οι τοποθετήσεις. Φυσικά θα προτιμούσαμε να ονομαστεί η γειτονική χώρα με ένα τελείως διαφορετικό όνομα αλλά αυτό χάθηκε από τις αρχές του 1990. Και η ιστορία έχει αποδείξει πως μετά από κάθε αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης, η επόμενη πρόταση είναι χειρότερη.
Εμείς από την αρχή είχαμε εκφραστεί υπέρ μιας λύσης που θα είναι κοινά αποδεκτή, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, θα εξαλείψει αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις και θα εξασφαλίζει πως η Μακεδονία αποτελεί κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας. Θα διασφαλίζει επίσης συνθήκες καλής γειτονίας.
Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι αν αυτή η συμφωνία τα εξασφαλίζει αυτά. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μετά από 26 χρόνια διαπραγματεύσεων της Ελληνικής διπλωματίας και των Ελληνικών κυβερνήσεων, υπάρχουν πολλά θετικά σημεία, υπάρχουν όμως και αρκετά θολά σημεία. Πράγματα που γνωρίζουν οι διπλωμάτες και όσοι έκαναν τη διαπραγμάτευση και θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.
Είναι πλήρως κατανοητό λοιπόν πως υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που θεωρεί θετική τη συμφωνία αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα και εδώ στην περιοχή μας που είναι αρνητικό και επιφυλακτικό στη συμφωνία.
Ούτε οι πρώτοι είναι προδότες και Εθνικά μειοδότες ούτε όσοι είναι απέναντι στη συμφωνία είναι ακραίοι ή Εθνικιστές.

Να μην κρυβόμαστε όμως κιόλας! Είναι προφανές πως πολλοί επενδύουν πολιτικά και χτίζουν καριέρες πάνω σε αυτό το θέμα ενώ και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να πατήσουν στο λαϊκό αίσθημα για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.
Σε αυτή την προσπάθεια διχασμού και πόλωσης δεν θα συμμετέχουμε!
Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε μια νηφάλια στάση, μακριά από εντυπωσιασμούς και ακρότητες στο θέμα αυτό, όπως κάνουμε εδώ και 10 χρόνια.
Ως Δημοτική Παράταξη, αλλά και ως Δημοτική Αρχή σήμερα, σε πολλά κρίσιμα ζήτημα, με τοπικό αλλά και όχι μόνο ενδιαφέρον, πήραμε, έντιμα, ξεκάθαρα, και αγνοώντας το πολιτικό κόστος θέση! Ξέρουν πάρα πολύ καλά οι συμπολίτες μας, ακόμα και αυτοί που διαφωνούν μαζί μας, πως ότι λέμε, είναι αυτό που πιστεύουμε! Ιστορικά παντός αυτή εδώ η πατρίδα, έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία και την δημαγωγία.

Αυτά όλα θα αναδειχθούν τους επόμενους μήνες καθώς η Συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο υψηλότερο δυνατά επίπεδο.

Το σημαντικότερο είναι πως οι όποιες επιλογές θα κριθούν στην πράξη και η ιστορία θα είναι ο τελικός κριτής για όλους.

Η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής μας οντότητας και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο διχαστικών πρακτικών αλλά στοιχείο που ενώνει όλους τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider