Γέφυρα ανάπτυξης ο τουρισμός για την Ελλάδα

Έλενα Κουντουρά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέφυρα ανάπτυξης ο τουρισμός για την Ελλάδα

Το Υπουργείο Τουρισμού ως ένα από τα βασικά παραγωγικά υπουργεία, έχει την ευθύνη ανάπτυξης του τουρισμού που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), περισσότερο από 20%, και δημιουργεί περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αποτελεί στήριγμα ουσιαστικό στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο Τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί πηγή πλούτου και είναι μία ολόκληρη παραγωγική αλυσίδα που στηρίζει το σύνολο της οικονομίας.

Μία πραγματική "γέφυρα ανάπτυξης" που ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση, την εστίαση και την ψυχαγωγία, την επιχειρηματικότητα και την εμπορική δραστηριότητα, τις μεταφορές και τις εξαγωγές.

Αυτό τον ρόλο και αυτή τη σημασία του τουρισμού έχουμε δεσμευτεί να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε στο Υπουργείο Τουρισμού. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τουρισμό, ενισχύοντας τις ροές επισκεπτών και συναλλάγματος.

Οι επισκέπτες τονώνουν τις τοπικές αγορές, τα έσοδα των επιχειρηματιών και των εμπόρων. Συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων στον τομέα των μεταφορών. Ενισχύουν την επισκεψιμότητα και τις εισπράξεις των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Καταναλώνουν σε αγορές, ψυχαγωγία και γαστρονομία, και κυρίως γεμίζουν τα ξενοδοχεία μας και ενισχύουν την ελληνική οικονομία.

Η εθνική αναπτυξιακή τουριστική πολιτική που υλοποιούμε βασίζεται σε πέντε στρατηγικούς άξονες:

  • την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • το άνοιγμα νέων ξένων αγορών
  • την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών
  • την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων
  • την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το 2015 είχαμε ρεκόρ 26 εκατ. επισκεπτών και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατ. επισκεπτών, 4 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις στην διετία. Το 2017 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά με διψήφια αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: στις διανυκτερεύσεις, στις πληρότητες, στα τουριστικά έσοδα και στις διεθνείς αφίξεις.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει πετύχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 7%, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού, που είναι 3-4%.

Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενισχύουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και αυξάνουν τις νέες επενδύσεις.

Το 2016 κατατέθηκαν 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, ΕΥΠΑΤΕ, αριθμός που συνιστά πραγματική "έκρηξη" του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στον Αναπτυξιακό Νόμο υποβλήθηκαν 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις που αναλογούν στο 50% της αξίας των συνολικών επενδυτικών προτάσεων.

Οι νέες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας - κυρίως πλήρους απασχόλησης - χάρη στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κάνοντας πράξη την επιμήκυνση, διευρύνουμε τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων και στηρίζουμε τη νέα και σταθερή απασχόληση. Η ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε περισσότερες από 230 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό για το πρώτο πεντάμηνο του 2017, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001.

Εκτός από την υψηλή συμβολή του στην παραγωγική αλυσίδα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των τοπικών οικονομιών. Προωθούμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για να ενθαρρύνουμε επενδύσεις και θεματικές υποδομές με επίκεντρο την ποιότητα και με στόχο τον τουρισμό όλο το χρόνο.

Θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές και κριτήρια λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, επιλύσαμε χρονίζοντα προβλήματα στη λειτουργία τους και απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Το κυριότερο, αναβαθμίζουμε την δημόσια τουριστική εκπαίδευση για να έχουμε προσωπικό και στελέχη με υψηλή κατάρτιση στον κλάδο και στην παροχή ανταγωνιστικών, υψηλού επιπέδου, υπηρεσιών.

Προωθούμε νέους ελληνικούς προορισμούς πέραν από τους παραδοσιακά δημοφιλείς, ώστε τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης οι νέες αγορές που ανοίξαμε, Μέση Ανατολή, Κίνα, Ν. Κορέα και Ινδία, αλλά και η Αμερική, ο Καναδάς και η Ρωσία, φέρνουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος και νέους δυνητικούς επενδυτές.

Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κεφαλαιοποιήσουμε τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού προς όφελος της εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης και του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και να ωφεληθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα.

Ο τουρισμός είναι ισχυρή παραγωγική δύναμη για την χώρα και μεγάλη εθνική επένδυση για το μέλλον.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider