Τελευταία ενημέρωση 22.51
Στιγμές αγωνίας ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών στη Χίο, καθώς οι φλόγες δεν δείχνουν να τιθασεύονται ενώ ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα 112 να χτυπούν απανωτά. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από τον Άγιο Παντελεήμονα έξω από το Βαρβάσι, νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου, όπου οι φλόγες πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές.
Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, οι κάτοικοι των οικισμών Βερβεράτου και Ζυφιά έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν για δεύτερη φορά από αυτούς και να κατευθυνθούν προς την πόλη της Χίου λόγω των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βερβεράτο και Ζυφιάς Χίου απομακρυνθείτε προς την πόλη της Χίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Σημειώνεται ότι χθες είχε σταλεί ξανά μήνυμα για απομάκρυνση στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.
Σύμφωνα με αναφορές, σε κάποιες περιπτώσεις η φωτιά έχει φτάσει στα 100 μέτρα από σπίτια. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο αυτή την ώρα είναι στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, όπου, ομοίως από αναφορές κατοίκων, οι φλόγες πλησιάζουν σε κατοικημένη ζώνη. Σε κάθε μέτωπο, δεκάδες κάτοικοι και εθελοντές προστρέχουν να συνδράμουν με όσα μέσα έχουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές.
Πυρκαγιά στη Χίο: Μάχη σε 5 μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στα χθεσινά τρία μέτωπα (Κοφινά, Αγία Άννα, Άγιος Μακάριος Βροντάδων) προστέθηκαν δυο ακόμη μέτωπα σε Άγιο Μάρκο και στην περιοχή Αγιάσματα. Στα μέτωπα της Χίου επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων της 1ης, της 2ης και της 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που μετέβησαν χθες, ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς στο νησί, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Καβάλα σαράντα τέσσερις (44) πυροσβέστες με 11 οχήματα και έχει προγραμματιστεί να μεταβούν:
- Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη 92 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι ογδόντα (80) από την 1η , 2η , 6η , 9η και 10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
- Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, με 2 διαφορετικά δρομολόγια πλοίων, 110 πυροσβέστες με 34 οχήματα, καθώς και 30 Εθελοντές με 4 Εθελοντικά οχήματα και ακτοπλοϊκώς από Λέσβο, 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα
Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 4 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), σε συνεργασία με δυνάμεις της Κρατικής Ασφάλειας του νησιού, διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών.
Στη Χίο ο Γ. Κεφαλογιάννης
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης μεταβαίνει εκτάκτως με ελικόπτερο στη Χίο, καθώς η κατάσταση στο νησί χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη. Ο κ. Κεφαλογιάννης θα παρακολουθήσει την κατάσταση από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που θα στηθεί στην περιοχή Άγιος Αρτέμιος για τον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και την αξιολόγηση της κατάστασης.
Για τον λόγο αυτό, βρίσκεται από χθες στη Χίο, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, μαζί με στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την άφιξή του στη Χίο δήλωσε: «Η κατάσταση από χθες στο νησί είναι αρκετά δύσκολη γιατί συνεχώς έχουμε νέα μέτωπα και αναζωπυρώσεις και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν. Να θυμίσω ότι επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο νησί 190 πυροσβέστες με 11 μονάδες δασοκομάντος και 38 οχήματα ενώ μέσα στην ημέρα αναμένουμε και ενίσχυση με άλλους 170 και 30 οχήματα. Επίσης επιχειρούν 13 ελικόπτερα και 4 canadair μέσα στη διάρκεια της ημέρας και χθες και σήμερα και συνεχώς θα ενισχύονται οι δυνάμεις όπου χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή θα κατευθυνθώ με τον συνάδελφό τον κ Μηταράκη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο συντονιστικό όπου εκεί θα υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση και στη συνέχεια θα μπορούμε να σας πούμε και παραπάνω σε σχέση με τη πορεία των πυρκαγιών».
Κίνηση από Seajets
H SEAJETS διέθεσε χωρίς αμοιβή δύο πλοία, το AQUA BLUE σήμερα το πρωί στις 11.00 απέπλευσε από το λιμάνι της Καβάλας ενώ στις 16.30 αναχώρησε και από το λιμάνι του Πειραιά το AQUA JEWEL με επιπλέον ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και πυροσβεστικά οχήματα. Ήδη από χτες, Κυριακή, το ταχύπλοο "SUPERRUNNER JET 2" της SEAJETS, είχε μεταφέρει και αυτό ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και πυροσβεστικά οχήματα στη Χίο.