Μαρινάκης: Η Ελλάδα έζησε δύο απόλυτα αντιφατικές εικόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Η Ελλάδα έζησε δύο απόλυτα αντιφατικές εικόνες
Αν ο στόχος της πρώτης τετραετίας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες όλων αυτών των ετών, ο στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που τις προκάλεσαν , αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε συζήτηση με τίτλο «Υποδομές, Τουρισμός & Βιομηχανία: Τα επόμενα 10 Χρόνια Μετασχηματισμού», μετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης , στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κατερίνας Δούκα, που συντόνιζε τη συζήτηση σχετικά με το πώς πιστεύει ότι θα είναι η χώρα σε 10 χρόνια από τώρα, ο Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή από τα προηγούμενα 10 χρόνια γιατί όποιος ξεχνά την ιστορία και μάλιστα την πρόσφατη είναι καταδικασμένος να τη ζήσει ξανά. Εξήγησε ότι η Ελλάδα έζησε δύο απόλυτα αντιφατικές εικόνες, η μία μετά την άλλη που αν τις βάλεις σε σειρά παίρνεις απαντήσεις και για πολύ προηγούμενα χρόνια και ίσως και για τα επόμενα.

Σε μια περίοδο για την Ευρώπη απόλυτης ανάπτυξης, ευημερίας, μεγάλων έργων, σημαντικών εξελίξεων, όπου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ρυθμού ανάπτυξης ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός, «η χώρα μας κρατούσε ομπρέλα», είπε.

" Σίγουρα ένας παράγοντας ήταν τα Μνημόνια όπως σκεφτείτε ότι την περίοδο 2015-2019 η χώρα μας ήταν οριακά μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης την στιγμή που η Ευρώπη κινείτο σε ρυθμούς 3,4 και 5%. Ήμασταν πρωταθλητές στην ανεργία, κυρίως των νέων και των γυναικών.Η λέξη επένδυση ήταν ανέκδοτο, οι φόροι ήταν μια καθημερινότητα που βιώναμε ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και οι πολίτες.Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε καν για πάνω από το μέσο όρο των εξαγωγών και συνολικά το περιβάλλον ήταν γεμάτο αβεβαιότητα.Η εντελώς αντίθετη εικόνα και στο εντός και στο εκτός Ελλάδος περιβάλλον άρχισε να εμφανίζεται από το 2019. Στην πιο δύσκολη περίοδο, πανδημίας, πληθωριστικής κρίσης, με δύο πολέμους , η Ελλάδα έχει δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας, είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμούς ανάπτυξης, είμαστε πρώτοι σε άμεσες ξένες επενδύσεις, σε εξαγωγές, στη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, έχουν γίνει 10 αποκρατικοποιήσεις τα τελευταία 2 χρόνια με έσοδα 7,1 δισ. ευρώ και έχουμε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων σε όρους ΑΕΠ από τις χώρες της Ευρώπης, 16,68%, με δεύτερη τη Ρουμανία, με πολύ μεγάλη απόσταση.Έγιναν όλα καλά; Όχι», τόνισε. «Γιατί αν ο στόχος της πρώτης τετραετίας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες όλων αυτών των ετών, ο στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το ζήτημα των υποδομών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όσο καλά και να πηγαίνει ο τουρισμός πρέπει να βελτιώσουμε κι άλλο τις υποδομές μας.

«Η πρώτη τετραετία ήταν τετραετία που ξεμπλόκαραν τα έργα, ξεπάγωσαν τα πράγματα, η δεύτερη τετραετία οφείλουμε να είναι τετραετία των εγκαινίων», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε πως «πρώτος στόχος είναι αυτός που ανέφερα: Αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας», και «ο δεύτερος στόχος, σταθερός, επίμονος, πρώτιστος, το εισόδημα των πολιτών συνεχώς να αυξάνεται».

"Θέλουμε δηλαδή μία Ελλάδα η οποία να κρατήσει τα πολλά καλά των προηγούμενων ετών και να ξεριζώσει όσα ζήσαμε όλοι και δυστυχώς όλα τα πολιτικά κόμματα με μικρή ή μεγαλύτερη ευθύνη, ανέχθηκαν", είπε.

Στο δεύτερο κύκλο της συζήτησης ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως αν κάνουμε την αντιστοίχιση με το ανέβασμα σε μια πολυκατοικία, σε μία σκάλα έχουμε καταφέρει να πάμε στο δεύτερο τρίτο όροφο αλλά έχουμε πολύ ακόμα να ανέβουμε κι αυτοί οι όροφοι έχουν διαφορές ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον τελευταίο νόμο για τον χάρτη των δικαστηρίων επισημαίνοντας πως με αυτή τη μεταρρύθμιση μειώνεται κατά 30% ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης σε επίπεδο αστικού δικαίου δηλαδή σε 450 μέρες λιγότερο οι πολίτες θα βρίσκουν το δίκιο τους αλλά και στο οικονομικό νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαδόπουλος (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Το αέριο αποτελεί κρίσιμο συμπλήρωμα των ΑΠΕ στην πορεία προς την απανθρακοποίηση

Κικίλιας: Ο μεγαλύτερος εχθρός που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η κλιματική κρίση

Σταθόπουλος (BC Partners): Είμαστε σε διαδικασία αποεπένδυσης από τη Nova - Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από CVC

gazzetta
gazzetta reader insider insider