Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες από τους πυροβολισμούς στη Μόσχα - Δεν έχουμε σχέση, λέει η Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες από τους πυροβολισμούς στη Μόσχα - Δεν έχουμε σχέση, λέει η Ουκρανία
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση που σημείωθηκε στο Crocus City Hall, συναυλιακό χώρο λίγο έξω από τη Μόσχα όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ και ακολούθησαν δυο εκρήξεις που τύλιξαν το κτήριο στις φλόγες.

(upd 23:22) Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση που σημείωθηκε στο Crocus City Hall, συναυλιακό χώρο λίγο έξω από τη Μόσχα όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ και ακολούθησαν δυο εκρήξεις που τύλιξαν το κτήριο στις φλόγες.

Οι δράστες φέρεται να ήταν τουλάχιστον 4, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταδίδει το IFX επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Η φωτιά έχει τυλίξει το ένα τρίτο του κτιρίου του συναυλιακού χώρου και η οροφή του κτιρίου έχει σχεδόν παραδοθεί στις φλόγες, μετέδωσε το TASS. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς. Άλλα βίντεο έδειξαν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση»

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε. Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό» και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν μια «κλιμάκωση» του πολέμου. «Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι μια σχεδιασμένη και εσκεμμένη πρόκληση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών με εντολή του (Βλαντίμιρ) Πούτιν. Στόχος της είναι να δικαιολογήσει ακόμη πιο σκληρά πλήγματα κατά της Ουκρανίας και γενική επιστράτευση στη Ρωσία», δήλωσε η GUR, εκτιμώντας ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».

Ενημερώνεται ο Πούτιν - Ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς» και «από τα πρώτα λεπτά» για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το βράδυ σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδες έγκλημα».

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι εμπλέκεται η Ουκρανία

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σχετικά με το γεγονός ότι «οι σκέψεις του Λευκού Οίκου είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα», επικαλούμενος «φρικτές και δύσκολες εικόνες από το σημείο των πυροβολισμών».

«Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν «να έχουν περισσότερες πληροφορίες». Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα».

Προέτρεψε τέλος να αποφευχθούν τα βιαστικά συμπεράσματα αναφέροντας: «Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΞ για Μόσχα: Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες - Διεθνείς αντιδράσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider