Καρποδίνη: Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες για τους τραυματίες των Τεμπών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρποδίνη: Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες για τους τραυματίες των Τεμπών
Καθημερινά στηρίζουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είμαστε δίπλα τους. Είναι η αποστολή μας, αναφέρει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες νοσηλείας και αποθεραπείας για όλους τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζει σε άρθρο της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διοικήτρια του οργανισμού Θ. Καρποδίνη.

Η κ. Καρποδίνη προσθέτει πως οι τραυματίες εξαιρούνται από κάθε συμμετοχή και επιβαρύνσεις για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων ή σκευασμάτων και σε περίπτωση που έχουν πληρώσει συμμετοχή για φάρμακα, ή οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης προσκομίζοντας τα αντίστοιχα παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει από τους 126 τραυματίες, 2 νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό, 71 υπεβλήθησαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, 13 ασθενείς απευθύνθηκαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για απόδοση δαπανών, όπως επισκέψεις σε ψυχιάτρους, ορθοπεδικούς, πλαστικούς χειρουργούς και 16 αποζημιώθηκαν για ιατροτεχνολογικό υλικό.

Τέλος η κ. Καρποδίνη εξηγεί με ποιους τρόπους μπορούν οι τραυματίες να συνεχίσουν να απευθύνονται για τα ζητήματα τους στον ΕΟΠΥΥ και καταλήγει τονίζοντας: «Καθημερινά στηρίζουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είμαστε δίπλα τους. Είναι η αποστολή μας».

Ολόκληρο το άρθρο της Θ. Καρποδίνη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Μετά την τραγωδία των Τεμπών εξασφαλίσαμε άμεσα όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες νοσηλείας και αποθεραπείας για όλους τους τραυματίες να καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, "ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καλύπτει πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασής τους σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών".

Στον ΕΟΠΥΥ υποστηρικτικά αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη διαρκή ενημέρωση των ασθενών. Τα απαραίτητα ενημερωτικά έγγραφα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας για την διαδικασία και τα δικαιώματά τους.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε συνεργασία με όλα τα δημόσια νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκαν τραυματίες την ημέρα του δυστυχήματος.

Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για τα ΑΜΚΑ των τραυματιών παραμετροποιήσαμε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έτσι ώστε να υπάρχει μηδενική συμμετοχή κατά την έκδοση των παραπεμπτικών των εξετάσεων και της συνταγογράφησης του φαρμάκου σε εφαρμογή του νόμου.

Δώσαμε οδηγίες τόσο γραπτές, όσο και προφορικές προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις για την πλήρη κάλυψη δαπανών νοσηλείας και αποκατάστασης καθώς και σε υλικά και υπηρεσίες.

Από τους 126 τραυματίες 2 νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό, 71 υπεβλήθησαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, 13 ασθενείς απευθύνθηκαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για απόδοση δαπανών όπως επισκέψεις σε ψυχιάτρους, ορθοπεδικούς, πλαστικούς χειρουργούς. Για ιατροτεχνολογικό υλικό αποζημιώθηκαν 16 συμπολίτες μας.

Οι τραυματίες του δυστυχήματος, υπογραμμίζω, εξαιρούνται από κάθε συμμετοχή και επιβαρύνσεις για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων ή σκευασμάτων. Ακόμα και σε περίπτωση που έχουν πληρώσει συμμετοχή για φάρμακα, η οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης προσκομίζοντας αντίγραφο της συνταγής και την απόδειξη ή τιμολόγιο στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Οι τραυματίες λαμβάνουν παροχές μέσω:

● Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά υλικά, ορθοπεδικά είδη (νάρθηκες, κηδεμόνες, αμαξίδια κά) αναπνευστικά είδη και φυσικοθεραπείες.

● Εγγραφής και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών (για τραυματίες με εγκαύματα) που γίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Παρέχονται γέλες, επιθέματα, αναπλαστικές κρέμες, αντηλιακά.

● Αιτήματος στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή και απ' ευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ όταν πρόκειται για αίτημα που αφορά σε επέμβαση που πρέπει να γίνει στο εξωτερικό.

Οι ασφαλισμένοι μας μπορούν, είτε δια ζώσης στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια κατά τόπους ΠΕ.ΔΙ, να υποβάλλουν τα ατομικά τους αιτήματα (https://www.eopyy.gov.gr/sites/ALL) και για όσες παροχές δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Παρέχονται μη συνταγογραφούμενα προϊόντα όπως γάζες, bedadine, pulvo κά καθώς και μη συνταγογραφούμενες Υπηρεσίες όπως ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Έχουμε από την πρώτη στιγμή δημιουργήσει email άμεσης επικοινωνίας με τη Διοίκηση [email protected] ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για ενημέρωση σε θέματα που τους αφορούν. Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία εύρεσης της αρμόδιας Διεύθυνσης παρέχουμε τη δυνατότητα να απευθύνονται στα τηλεφώνα της κεντρικής Διοίκησης: 2106971707-708 & 709.

Καθημερινά στηρίζουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είμαστε δίπλα τους. Είναι η αποστολή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider