Βρετανία: O Nτέιβιντ Κάμερον νέος ΥΠΕΞ - Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: O Nτέιβιντ Κάμερον νέος ΥΠΕΞ - Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Mετά την αποπομπή τής Σουέλα Μπράβερμαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:10

Σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, προσπαθώντας να φέρει αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Σούνακ δεν άργησε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν. Στη θέση της επέλεξε τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ως νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ονομάστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Πέρα από το νέο υπουργό Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι και το πρόσωπο - έκπληξη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, τον Ντέιβιντ Κάμερον, στη νέα κυβέρνηση ως Υπουργός Περιβάλλοντος διορίστηκε ο Steve Barclay. Νέος πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών ορίστηκε ο Richard Holden. Η Laura Trott ορίστηκε ως η νέα Υπουργός Οικονομικών ενώ η Victoria Atkins ως η νέα Υπουργός Υγείας. Γενικός Ταμίας του κράτους ορίστηκε ο John Glen και Υπουργός Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, ο Greg Hands.

Κάμερον: Σκοπός μου να βοηθήσω τον Σούνακ να προσφέρει ασφάλεια και ευημερία στη χώρα

Ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να υπηρετήσω ως Υπουργός Εξωτερικών του και δέχτηκα με χαρά, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ, ο Κάμερον.

«Αντιμετωπίζουμε ένα τρομακτικό σύνολο διεθνών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή της βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής, είναι πιο σημαντικό για αυτήν τη χώρα να σταθούμε δίπλα στους συμμάχους μας, να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας και να διασφαλιστεί ότι η φωνή μας θα ακουστεί.

Ενώ είμαι εκτός πολιτικής πρώτης γραμμής τα τελευταία επτά χρόνια, ελπίζω ότι η εμπειρία μου – ως Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος για έντεκα χρόνια και Πρωθυπουργός για έξι – θα με βοηθήσει να βοηθήσω τον Πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει αυτές τις ζωτικές προκλήσεις.

Η Βρετανία είναι μια πραγματικά διεθνής χώρα. Οι άνθρωποι μας ζουν σε όλο τον κόσμο και οι επιχειρήσεις μας εμπορεύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή είναι τόσο ουσιαστική όσο και καθαρά προς το εθνικό μας συμφέρον. Η διεθνής ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική μας ασφάλεια.

Αν και μπορεί να διαφώνησα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές για μένα ότι ο Rishi Sunak είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή. Θέλω να τον βοηθήσω να προσφέρει την ασφάλεια και την ευημερία που χρειάζεται η χώρα μας και να γίνει μέλος της ισχυρότερης δυνατής ομάδας που υπηρετεί το Ηνωμένο Βασίλειο και που μπορεί να παρουσιαστεί στη χώρα όταν διεξαχθούν οι γενικές εκλογές.

Πιστεύω στη δημόσια υπηρεσία. Αυτό ήταν που με παρακίνησε για πρώτη φορά να ασχοληθώ με την πολιτική τη δεκαετία του 1980, να εργαστώ στην κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990, να γίνω βουλευτής τη δεκαετία του 2000 και να γίνω αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Διπλωματική Υπηρεσία μας, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών μας και οι ικανότητές μας για βοήθεια και ανάπτυξη είναι μερικά από τα καλύτερα «περιουσιακά στοιχεία» του είδους τους οπουδήποτε στον κόσμο. Γνωρίζω από την θητεία μου ότι στελεχώνονται από λαμπρούς, πατριώτες και εργατικούς ανθρώπους. Τους οδήγησε ο James Cleverly, με τον οποίο ανυπομονώ να δουλέψω στον ζωτικό νέο του ρόλο.

Θα είναι τιμή να υπηρετήσουμε τη χώρα μας μαζί με το αφοσιωμένο προσωπικό μας στο FCDO και να παρέχουμε τη συνεχή ηγεσία και την υποστήριξη που τους αξίζει».

«Τσουνάμι» παραιτήσεων

Σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, ο Ρίσι Σούνακ άλλαξε τα πρόσωπα στα βασικότερα υπουργεία της κυβέρνησής του προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού. Νωρίτερα την παραίτησή του δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας, Will Quince, ο Υπουργός Παιδείας, Nick Gibb, ο Υφυπουργός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Neil John O'Brien, ο Υπουργός Μεταφορών, Jesse Norman και η Υπουργός Στέγασης, Rachel Maclean. Την παραίτησή της ως επικεφαλής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέβαλε και η Therese Coffey καθώς και ο Γενικός Ταμίας του κράτους, Jeremy Quin.

Ο ανασχηματισμός που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες αποτελεί μια προσπάθεια του Ρίσι Σούνακ να φέρει νέο αέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθώντας να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο έως τις αρχές του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider