Kακοκαιρία Daniel: Θρίλερ με αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία - Ολονύχτια επιχείρηση Στρατού και Πυροσβεστικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kακοκαιρία Daniel: Θρίλερ με αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία - Ολονύχτια επιχείρηση Στρατού και Πυροσβεστικής
Δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης με ελικόπτερα για να απομακρύνουν εγκλωβισμένους. Μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους - «Αποκάλυψη» στην Καρδίτσα - Σπίτια έχουν βυθιστεί ολόκληρα στα νερά και άνθρωποι στις στέγες για να γλιτώσουν.

Τελευταία ενημέρωση 23:17

Νέα νύχτα - θρίλερ η αποψινή για τη Θεσσαλία, καθώς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χωριά ενώ, σε έξι ανέρχονται οι νεκροί από την φονική κακοκαιρία Daniel, με το 112 προειδοποιεί τους κατοίκους της Φαρκαδόνας για νέα πλημμυρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ ελικόπτερα Super Puma, η πυροσβεστική και ο στρατός επιχειρούν για τη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλή σημεία. Οι τελευταίες προσθήκες της μακάβριας λίστας της κακοκαιρίας ήταν μία γυναίκα 75 ετών και μία 80 ετών, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές σε διαφορετικά σπίτια. Το 4ο θύμα της κακοκαιρίας, ήταν ένας 51χρονος κτηνοτρόφος που εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού, μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα η οποία στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

«Οι διασώστες θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς», επισήμανε στην ενημέρωσή του για τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. O ίδιος έκανε ακόμη γνωστό ότι 67 πολίτες έχουν διασωθεί από αέρος, ενώ θα μοιραστεί φαγητό και νερό σε 24 οικισμούς.

Τόνισε πως στα εγκλωβισμένα χωριά επιχειρούν από αέρος συνολικά 10 ελικόπτερα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στον στρατό. Εξήγησε ότι από τους 67 διασωθέντες οι 25 προέρχονται από τη Μεταμόρφωση Παλαμά, οι 27 και ένα μωρό από την Αγία Τριάδα Παλαμά και οι 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία πρόκειται να μοιράσουν 3.000 μερίδες φαγητού και μπουκάλια νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς, εντός των επομένων ωρών. «Είμαστε εδώ, κοντά στους πληγέντες», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός.

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα και βάρκες

Στις προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων πολιτών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για την πιο μεγάλη καταστροφή με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση με δριμύτητα και διάρκεια». Ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη λιμνοθάλασσα στην περιοχή του Παλαμά, ενώ και στο Βόλο και σε περιοχές της Μαγνησίας υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λάρισα. Επισήμως ο αριθμός των αγνοουμένων είναι έξι.

Επίσης δήλωσε πως έχει γίνει χαρτογράφηση των πιο δύσκολων περιοχών, ώστε να υπάρξει ο ανάλογος σχεδιασμός. Ειδικά ανέφερε ότι «έχουμε κυκλώσει τον Παλαμά». Τα εναέρια μέσα θα ολοκληρώσουν το βράδυ τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι σωσίβιες λέμβοι και κάθε είδους μηχανήματα δεν θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ευπαθείς ομάδες, άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι αποτελούν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις διάσωσης στις οποίες υπάρχει και συνδρομή εθελοντών.

Τόνισε πως το φαινόμενο της κακοκαιρίας βαίνει προς αποκλιμάκωση και αυτό το οποίο κάνουν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, με την Περιφέρεια, και εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι συνδράμουν ακόμη και με σωστικές λέμβους, είναι η διάσωση όσων πολιτών είναι σε αυτές τις πλημμυρισμένες περιοχές.

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα - Drones αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Το drone αποκαλύπτει την καταστροφή, ο θεσσαλικός κάμπος έχει βυθιστεί στα νερά. Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας μεταβαίνουν δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία 8μελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Σάρωσε την Λάρισα η κακοκαιρία – Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Παράλληλα, ήχησε προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Φαρκαδόνα στη Λάρισα με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθήσουν όλοι τις οδηγίες των αρχών. Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Το ανάχωμα που συγκρατούσε το νερό έξω από το χωριό έφτασε στα όριά του, η στάθμη των χειμάρρων έφτασε τα 5 μέτρα.

Κλειστή είναι η εθνική οδός Λάρισας – Τρικάλων. «Ούτε στον Ιανό δεν υπήρχαν τέτοιες ποσότητες νερού», περιέγραψαν οι κάτοικοι στην ΕΡΤ. Ολόκληρη η πόλη μέσα στα νερά, όλος ο κάμπος στην περιοχή έχει χαθεί κάτω από τα λασπόνερα. Πολίτες μπαίνουν για πολλοστή φορά στη λευκή βάρκα, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Φαρκαδόνας και να μπορέσουν να τους σώσουν. Στο χωριό Κάστρο Λάρισας, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα η ομάδα drone, πήγαν φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει για αυτό και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκουν για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δραματικές στιγμές και στα Τρίκαλα

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα. Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών. Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Συγκλονιστική είναι η εικόνα με την ελληνική σημαία να «γλυτώνει» από τα λασπόνερα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας. Ο κάμπος είναι τόσο κορεσμένος που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε σταγόνα ενώ οι εικόνες που βλέπουμε θυμίζουν περιοχές που πλήττονται από τυφώνες.

Πλημμύρες: 6.284 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Συνολικά 1.791 διασώσεις πολιτών

Συνολικά 1.791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από προχθές έως σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.284 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Μαγνησία, 2.250 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

- στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα

- στην Καρδίτσα, 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα

- στα Τρίκαλα, 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα

- στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

- σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

- στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

- στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

- στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων

- Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

- Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

- Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων

- Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

- Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έχουν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 110 άτομα και συγκεκριμένα:

- 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλο από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

- 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

- 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

- 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

- 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

- 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

- 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

- 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kακοκαιρία Daniel: Θρίλερ με αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία - Ολονύχτια επιχείρηση Στρατού και Πυροσβεστικής

ΔΥΠΑ: Αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Πιερρακάκης: Γροθιά στο στομάχι ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider