Guardian: «Πόλεμος στις ακτές - Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Guardian: «Πόλεμος στις ακτές - Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες»
«Πόλεμος στις ακτές: Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες από την εισβολή ιδιωτικών ξαπλώστρων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian.

«Πόλεμος στις ακτές: Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες από την εισβολή ιδιωτικών ξαπλώστρων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας» και την κατάσταση που επικρατεί στους αιγιαλούς της χώρας μας το καλοκαίρι.

«Η δική μας είναι μια μάχη ενάντια στην ανομία – της ανομίας στις ακτές μας», τονίζει στο βρετανικό ΜΜΕ ο Χρήστος Γεωργούσης, ιδρυτικό μέλος του κινήματος Save Paros Beaches. Στα 78 του, θα έπρεπε κανονικά να απολαμβάνει τη σύνταξη του. Αντιθέτως, ο πρώην διευθυντής με γυαλιά, μια σεβαστή προσωπικότητα στο νησί, βρέθηκε να ηγείται της μάχης για να διασφαλίσει ότι οι παραλίες είναι δωρεάν για όλους, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Το κράτος, με την αστυνομία και την ακτοφυλακή του, θα πρέπει να το λύσει αυτό γιατί, τελικά, ο αιγιαλός μας ανήκει στο κοινό» προσθέτει. Από την έναρξή του, το κίνημα είχε έναν και μόνο στόχο: να ανακτήσει τις παραλίες από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται παράκτιες περιοχές με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε υπερβολικές τιμές. «Η εκμετάλλευση αυτή, η οποία οδήγησε τις επιχειρήσεις να χρεώνουν έως και 120 ευρώ για ξαπλώστρες στην Πάρο, έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική σε μια χώρα όπου η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κατοχυρώνεται στο νόμο ως "υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε ανθρώπου"» τονίζεται επίσης.

Συχνά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δεν υπάρχει χώρος για να απλωθεί μια πετσέτα θαλάσσης και όσοι τολμούν να παραπονεθούν τελικά απομακρύνονται. «Στην πράξη, συχνά δεν μένει ούτε εκατοστό άμμου», υπογραμμίζει ο Νικόλας Στεφάνου, κάτοικος της Πάρου, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που καθιστά ολοένα και πιο αδύνατο για τους ντόπιους να απολαύσουν αυτό που πάντα θεωρούνταν δεδομένο: δωρεάν πρόσβαση στην παραλία. «Μιλάμε για δημόσιο χώρο που καλύπτεται σχεδόν 100% από (ενοικιαζόμενες) ξαπλώστρες και ομπρέλες» συμπλήρωσε.

Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» έχει εξαπλωθεί ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική και στα νησιά του Ιονίου, καθώς έχουν αυξηθεί οι αναφορές για εταιρείες ενοικίασης που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Η Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην υπουργός υπουργός Πολιτισμού, επεσήμανε στον Observer ότι το κίνημα διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό εν μέρει λόγω της αρχέγονης σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα και του γεγονότος ότι οι ιδιωτικές παραλίες έρχονταν σε ρήξη με την αίσθηση ελευθερίας που συνδέεται με το ελληνικό καλοκαίρι, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίστηκαν οι έλεγχοι στον αιγιαλό στο τετραήμερο 8-11 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, 1.312 επιπλέον έλεγχοι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8-11 Αυγούστου, όπου και διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 918 που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου όπου και διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8-11 Αυγούστου είναι κατά 43% περισσότεροι από εκείνους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου-7 Αυγούστου και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 2.230, ενώ οι διαπιστωμένες παραβάσεις σε 749. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Σε όσους επίμονα αμφισβητούν την βούληση μας να επιβάλουμε την νομιμότητα στις παραλίες αλλά και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν ''από την πίσω πόρτα'' το καθεστώς της ανομίας, απαντούμε ότι εξίσου επίμονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα προχωρούμε, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας για τις μισθώσεις των παραλιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άφησε τη σχολή και άνοιξε επιχείρηση μέσα στην κρίση - Την πούλησε για 345 εκατ. ευρώ

Τι λένε τα «ημερομήνια» για τον «χειμώνα» της οικονομίας

Μάχη σε 3 μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνονται 5 οικισμοί - Κλειστή η Εγνατία Οδός

gazzetta
gazzetta reader insider insider