ΟΗΕ: Στα 3 δισ. δολάρια οι ανάγκες για στήριξη του Σουδάν μέχρι τέλη του έτους - Έχει καλυφθεί το 17%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Στα 3 δισ. δολάρια οι ανάγκες για στήριξη του Σουδάν μέχρι τέλη του έτους - Έχει καλυφθεί το 17%
Το Σουδάν βυθίζεται «στον θάνατο και την καταστροφή» με ρυθμό που «δεν έχει προηγούμενο» , κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Το Σουδάν βυθίζεται «στον θάνατο και την καταστροφή» με ρυθμό που «δεν έχει προηγούμενο» , κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάσκεψη δωρητών που διεξάγεται στη Γενεύη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα αυτή.

«Χωρίς ισχυρή διεθνή υποστήριξη το Σουδάν θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε τόπο αναρχίας, κάτι που θα ωθούσε στην ανασφάλεια όλη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γκουτέρες. Στους δύο μήνες του πολέμου έχουν ήδη σκοτωθεί 2.000 άνθρωποι ενώ οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες φτάνουν τα 2,2 εκατομμύρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν δύο εκκλήσεις στους δωρητές: να αποδεσμεύσουν χρήματα που θα δοθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στο ίδιο το Σουδάν αλλά και να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής. Συνολικά απαιτούνται 3 δισ. δολάρια μόνο για τη φετινή χρονιά όμως έχει καλυφθεί μόνο το 17% αυτού του ποσού μέχρι στιγμής.

Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωσαν ότι για την Ουκρανία δόθηκαν πολύ γρήγορα τα χρήματα που απαιτούνταν, μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή. Οι δωρητές εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένοι απέναντι στο Σουδάν, παρά την ήδη οξεία ανθρωπιστική κρίση που υπήρχε στη χώρα ακόμη και πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπαρχάν και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Νταρφούρ και το Χαρτούμ, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική». «Οι μάχες μαίνονται, οι άνθρωποι δέχονται επίθεση μέσα στα σπίτια τους και στον δρόμο».

«Ανησυχώ ιδιαίτερα από τις αναφορές περί σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φόλκερ Τουρκ, έχουν γίνει καταγγελίες στην υπηρεσία του για επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον 53 γυναικών και κοριτσιών. Μόνο σε μία επίθεση βιάστηκαν 18-20 γυναίκες, τόνισε. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υποδεικνύεται ως υπεύθυνη η παραστρατιωτική οργάνωση ΔΤΥ.

«Παρακολουθούμε μια παράλογη σύγκρουση με φόντο την πλήρη ατιμωρησία», τόνισε.

Η διάσκεψη των δωρητών συνδιοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες μαζί με την Αίγυπτο –χώρα που φιλοξενεί πολλούς Σουδανούς πρόσφυγες– τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αφρικανική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στο Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή μέχρι το 2024.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη διάσκεψη, ότι οι υπηρεσίες του θα χορηγήσουν άλλα 22 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι κατεπείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στο Σουδάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Αρνηθήκαμε τη βοήθεια του ΟΗΕ στις πλημμυρισμένες περιοχές λόγω «ανησυχιών για την ασφάλεια»

Σουδάν: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου

Ναυάγιο-Πύλος: Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο αλιευτικό, σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider