«Ξεκίνησα χωρίς χρήματα και φέτος έβγαλα 3,6 εκατ. ευρώ» - Η επιτυχία μίας 28χρονης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεκίνησα χωρίς χρήματα και φέτος έβγαλα 3,6 εκατ. ευρώ» - Η επιτυχία μίας 28χρονης
«Οι άνθρωποι με ρωτούσαν συχνά τι σχεδίαζα να κάνω με ένα πτυχίο από θεατρική σχολή, και τους έλεγα πως θα βγάλω ένα σωρό λεφτά». Η αντισυμβατική Τόρι Ντάνλαπ.

Η Τόρι Ντάνλαπ έστησε το blog της με μηδαμινά χρήματα (36 ευρώ για την καταχώρησή του) και έξι χρόνια αργότερα, το «Her First $100K» της αποφέρει 3,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η ιστορία της 28χρονης που μετρά 2,2 εκατ. followers στο TikTok και 685.000 ακόλουθους στο Instagram, ξεκινά το 2016, όταν δημιούργησε το ιστολόγιό της για έξτρα εισόδημα, προσφέροντας αρχικά συμβουλές στη νεολαία. Το 2019, στα 25 της έβγαλε 91.500 ευρώ (100.000 δολάρια) και ανέπτυξε ένα φανατικό και αφοσιωμένο διαδικτυακό κοινό.

Σήμερα, διευθύνει την επιχείρησή της και αυτό που παλιά φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός έχει μετατραπεί σε επάγγελμα πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, ξεκίνησε να κάνει και podcast ονόματι «Financial Feminist», το οποίο είναι το 11ο πιο δημοφιλές στην κατηγορία business στο Spotify, ενώ το ομόνυμο βιβλίο της με οδηγίες για σωστό επαγγελματικό σχεδιασμό και άρτια οικονομική διαχείριση, έγινε best seller.

Η σκληρή δουλειά της Ντάνλοπ τελικά απέδωσε καρπούς και το 2022 τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Bussiness Insider, με την ίδια να μεταφέρει μερικές από τις χρησιμότερες εμπειρίες της για το πώς μπορείς να οικοδομήσεις μία επιτυχημένη επιχείρηση με λίγα έως καθόλου χρήματα.

Όχι περιττές δαπάνες

Στα πρώτα της βήματα, κομβική σημασία είχαν οι λελογισμένες σπατάλες και η στοχοπροσήλωση. Επισημαίνει πως αν μπορείτε να βάλετε στην άκρη ακόμη και 10 ευρώ τον μήνα, είναι σπουδαίο πράγμα. «Το να πείτε "όχι" στα σαββατοκύριακα και τις παρορμητικές αγορές είναι πολύ πιο εύκολο αν βλέπετε τα χρήματα ως το μέσο για έναν σκοπό και όχι απλώς κάτι που θα έπρεπε να εξοικονομήσετε, επειδή όλοι σας λένε ότι είναι σημαντικό. Πρέπει να προσδιορίσεις πώς θέλεις να μοιάζει η ζωή σου και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για να φτάσεις εκεί» συμβουλεύει.

Οι δεξιότητές σας θα καλύψουν τα κενά

«Ήμουν αρκετά τυχερή που οι γονείς μου με έμαθαν από μικρή πώς να αποταμιεύω, να επενδύω και να μην ξοδεύω υπερβολικά με πιστωτικές κάρτες - και ήθελα να μοιραστώ αυτές τις δεξιότητες και γνώσεις με άλλους. Επιπλέον, από τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο και τα 3 χρόνια που δούλεψα στο μάρκετινγκ, συνεργαζόμενη με εταιρείες και startups, με βοήθησαν να καταλάβω πώς μπορώ να φτιάξω κάτι δικό μου από το μηδέν. Συνδύασα αυτές τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα για να καλύψω ένα κενό οικονομικής εκπαίδευσης. Οι φίλοι μου έρχονταν ήδη σε μένα για οικονομικές συμβουλές. Αλλά από το 2016, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα. Με έκανε να σκεφτώ τι είδους άνθρωπος ήθελα να γίνω, πώς ήθελα να μοιάζει η καριέρα μου. Αποφάσισα να ελέγξω τον εαυτό μου και τα οικονομικά μου — και να βοηθήσω τους άλλους να κάνουν το ίδιο» υπογραμμίζει.

Σκέψου πριν δράσεις

«Αν και είναι συναρπαστικό να σκέφτεστε τα οικονομικά οφέλη από την έναρξη μιας επιχείρησης, είναι σημαντικό να ερευνήσετε εξονυχιστικά την ιδέα σας πριν ρίξετε πάρα πολλά χρήματα σε αυτήν. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως θα δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις λανσάροντας ένα μόνο ένα καλό προϊόν. Αλλά αυτό σπάνια λειτουργεί. Αντιθέτως, πρέπει να επενδύσετε στους ανθρώπους, να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια, να τους πουλήσετε ό,τι θέλετε. Η δημιουργία ενός brand στο διαδίκτυο ή μέσω των social media δεν αρκεί για να φτιάξετε ένα "πυρήνα πιστών". Χρειάζεται πολύς κόπος για να αποκτήσετε μια σταθερή ομάδα followers: Έφτασα με νύχια και με δόντια τους 33.000 ακολούθους στο Instagram δημοσιεύοντας κάθε μέρα για δύο ή τρία χρόνια. Στη συνέχεια, όταν μπήκα στο TikTok το 2020, οι ακόλουθοί μου εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Τώρα το "Her First 100K" έχουν περισσότερους από 2 εκατομμύρια followers στο TikTok. Νομίζω ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιλέγουν τις διαφημίσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πολύ βιαστικά, επειδή είναι εύκολο να δελεαστούμε από τα γρήγορα χρήματα» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 13.800 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 3 ώρες ημερησίως» - Το «μυστικό» μίας 31χρονης

Πώς μία 36χρονη «βούτηξε» 2,5 εκατ. ευρώ από Επιζώντα του Ολοκαυτώματος

«Δουλεύω 30 λεπτά την ημέρα και βγάζω 35.500 ευρώ τον μήνα»: Το «κόλπο» ενός 32χρονου

gazzetta
gazzetta reader insider insider