Ερντογάν μαινόμενος: Η Σουηδία θα πάθει σοκ- Ανέντιμος ο Μακρόν, απειλές κατά ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν μαινόμενος: Η Σουηδία θα πάθει σοκ- Ανέντιμος ο Μακρόν, απειλές κατά ΗΠΑ
Έκαψαν το κοράνι, έδειξαν πόσο άτιμοι είναι ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Κίνηση τακτικής ο διαχωρισμός της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Θα πάθει σοκ η Σουηδία» υποστήριξε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το skai.gr, σε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές εκλογές.

«Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ίσως να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα για την Φινλανδία, και η Σουηδία θα πάθει σοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι».

«Η Τουρκία δέχεται σφοδρές πιέσεις για να ενταχθούν οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, και υπό αυτές τις συνθήκες τα F-16 καθυστερούν, μετά το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ για το θέμα» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο διαχωρισμός μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας ίσως αποτελεί μια ακόμα τακτική κίνηση από πλευράς Ερντογάν για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ.

Βολές και κατά Σουηδίας – Φινλανδίας

«Είπαν ότι θα βγάλουν από την Φινλανδία και την Σουηδία τους τρομοκράτες και θα άρουμε το εμπάργκο (οπλών) που είχαν επιβάλει στην Τουρκία. Τώρα απαιτούν από το κοινοβούλιο μας περιμένουν έγκριση για να συμμετέχουν αυτοί (Σουηδία, Φιλανδία) στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν λέμε κάτι, λέμε μόνο: ‘να κάνετε αυτό που πρέπει’, τόσο απλό είναι».

«Απέναντι στις ποταπές ενέργειες, εναντίον των ανήθικων και τους αναξιοπρεπείς οι οποίοι καίνε το Κοράνι υπάρχει η Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να εκδώσετε τους ‘τρομοκράτες’ για να μπείτε στο ΝΑΤΟ» διεμήνυσε.

«Ανέντιμος ο Μακρόν»

Από την οργή του Τούρκου πρόεδρου δεν γλύτωσε ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ερνοτγάν δήλωσε ότι «ο Μακρόν είναι ανέντιμος, ασκεί ανέντιμη πολιτική, πάει στην Ανατολική Μεσόγειο προσεγγίζει και συνάπτει σχέσεις με την Ελλάδα αγνοώντας την Τουρκία, ενώ με τη Ρωσία και με τον Πούτιν έχουμε έντιμη πολιτική και έντιμη σχέση μεταξύ μας». «Αυτά τα λόγια που λέω τώρα θα μεταφερθούν, αλλά δε με ενδιαφέρει, τα λέω ξεκάθαρα» διεμήνυσε. «Η Γαλλία χάνει την αξιοπιστία της» υποστήριξε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία χάνει γρήγορα τη φήμη της στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο.

«Η στάση των ΗΠΑ στα F-35 θα έχει τίμημα»

«Για τους S-400 μας πίεζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μην τους πάρουμε, τους πήραμε, μετά μας πίεζαν να τους δώσουμε αλλού και δεν τους δώσαμε. Μας είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί τα F-35, παρά την πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων δεν μας του έδωσαν, αφού δεν μας τα δίνετε θα υπάρχει κάποιο τίμημα» απείλησε τις ΗΠΑ.

Πάντως, όπως παρατήρησε ο Μανώλης Κωστίδης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-35, που έχει κλείσει για τις ΗΠΑ, για το ζήτημα των F-16, που «καίει» την Τουρκία, δεν είπε τίποτα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν «έβγαλε μάλιστα γλώσσα» εκ νέου στις ΗΠΑ, προσκαλώντας το Ιράν να συμμετάσχει σε συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας, λέγοντας: «Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη και το Ιράν σε αυτό» για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider